Канцеларка немачке Ангела Меркел назвала је руског лидера Владимира Путина победником самита „нормандијске четворке“ у Паризу, пише „Комерсант“.

„Данас си ти победио...“, цитира „Комерсант“ речи Меркелове упућене Путину.

Канцеларка је ово саопштила док су ишли на конференцију за штампу.

Како наводе новинари, закључак је био изнет „без посебне радости“.

У целини, канцеларка је била задовољна резултатима састанка. Како је рекла листу „Зидојче цајтунг“, ствар су „померили са мртве тачке“.

Подсетимо, 9. децембра је одржан први за три године самит „нормандијске четворке“: Владимира Путина, Ангеле Меркел, Емануела Макрона и Владимира Зеленског. Након тога је одржан и састанак председника Русије и Украјине.

КРЕМЉ: НЕУМЕСНО ЈЕ ПРОГЛАШАВАТИ „ПОБЕДНИКА“ САМИТА У ПАРИЗУ

Портпарол председника Русије Дмитриј Песков сматра да је неумесно говорити ко је био победник самита „нормандијске четворке“ (Русија, Немачка, Француска, Украјина), пошто су сви његови учесници имали један циљ — предузимање напора за решавање конфликта на југоистоку Украјине.

„Овде је неумесно говорити о томе ко је био победник, а ко губитник на самиту, јер су сви имали један циљ — наставак рада ’нормандијске четворке‘ након дуге паузе и предузимање реалних напора на трагању за решењима конфликта на југоистоку Украјине“, рекао је Песков новинарима.

По његовим речима, одређени важни кораци су направљени у том правцу, али предстоји да се уради много више.


rs.sputniknews.com