Екстремисти Боко Харама убили 275 људи у Камеруну

Танјуг

11. 12. 2019. у 10:55

Екстремисти Боко Харама убили 275 људи у Камеруну

EPA/STR

Екстремисти Боко Харама убили су ове године најмање 275 људи на крајњем северу Камеруна, упркос тврдњама владе с почетка године да је та исламистичка група ослабила у тој области
Екстремисти Боко Харама убили су ове године најмање 275 људи на крајњем северу Камеруна, упркос тврдњама владе с почетка године да је та исламистичка група ослабила у тој области, објавио је данас Амнести интернешнал.

Више од 80 одсто жртава, које су убијене између јануара и новембра су цивили, навела је међународна организација за заштиту људских права после двонедељне мисије у тој области.

В. д. регионалног директора за западну и централну Африку АИ Самира Дауд је рекла да људи у том делу Камеруна "живе под терором".

"Многи од њих су били сведоци напада Боко Харама и изгубили су чланове породице или пријатеље. Они се више не питају да ли ће бити нових напада, већ када ће се догодити. Осећају да су их власти потпуно напустиле", казала је она.

Деценију дуга побуна Боко Харама, започета на североистоку Нигерије, прелила се преко граница у Камерун, као и Нигер и Чад.

Та исламистичка група је убила десетине хиљада људи и приморала милионе да напусте домове, преноси АП.

Претходних година поједини борци Боко Харама су се приклонили Исламској држави, створивши тако нову претњу, напомиње америчка агенција.

Та група одговорна је за киднаповање скоро 300 нигеријских ученика из Чибока 2014, од којих је већина ослобођена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације