Главни саветник украјинског председника Андриј Јермак довео је у питање ваљаност изјава кључних сведока у поступку опозива америчког председника Доналда Трампа, наводећи да са америчким званичницима није разговарао о условљавању помоћи САД Украјини.

"Наравно, сада када гледам телевизијске емисије, често се помиње моје име и видим људе које препознајем, са којима сам се састајао и које знам... То је њихово мишљење, посебно ставови које су изнели под заклетвом. Имам своју истину и знам оно што знам", рекао је Јермак магазину "Тајм".

Јермак, чије се име на десетине пута понавља у сведочењима у вези са опозивом Доналда Трампа, учествовао је на великом броју састанака који су у центру пажње овог процеса, пренео је РТС.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Hoće li Tramp izboriti drugi mandat?

Саветник украјинског председника је, такође, довео у питање ваљаност сведочења америчког амбасадора при ЕУ Гордона Содланда, који тврди да је Јермаку у четири ока рекао да "америчка помоћ неће бити настављена" док Украјина не објави почетак истраге о два случаја у која су наводно умешани Трампови политички ривали.

Демократе у Представницком дому Конгреса САД представиле су у уторак званичне оптужбе за импичмент Доналда Трампа, чиме ће се убрзати важно гласање о томе да ли ће амерички председник бити опозван.

Трампов одговор на све то је да је почео "лов на вештице".

Содланд је сведочио о догађајима који су пратили састанак украјинског председника Володимира Зеленског и потпредседника САД Мајка Пенса почетком септембра у Варшави.

"Рекао сам господину Јермаку да верујем да неће доћи до наставка помоћи све док Украјина не предузме неку врсту акције о стварима о којима смо недељама разговарали", сведочио је Содланд.

Два случаја о којима амерички амбасадор говори су тврдња да је Украјина помогла кампању Хилари Клинтон на председничким изборима 2016. године и расветљавање улоге Хантера Бајдена у украјинском "Бурисма холдингу" у време док је његов отац Џозеф Бајден био други човек Беле куће.

Јермак, пак, има сасвим другачије сећање о тим догађајима.

"Гордон и ја никада нисмо остали насамо. Док сам излазио, налетели смо један на другог у ходнику код лифта. И сећам се, а са мојим памћењем је све у реду, да смо разговарали како је састанак добро протекао. То је све о чему смо причали", рекао је Јермак.

Одговарајуци на тврдње украјинског саветника, Сондландов адвокат је рекао да "амбасадор остаје при ранијој изјави и да неће даље коментарисати".

Содландове изјаве донекле су се мењале како је време пролазило, пише "Тајм", наводећи да је он у октобру рекао да није знао ништа о условљавању помоћи Украјини, али је месец дана касније изнео детаље разговора са Јермаком.