ПРЕДСЕДНИК Америке Доналд Трамп званично је оптужен у Представничком дому, чиме је утврђен предлог опозива шефа Беле куће по две основе - због злоупотребе положаја и опструкције Конгреса!

Председник Трамп, који се кандидовао да у Белој кући остане још четири године после избора 2020, одговорио је да је "чисто политичко лудило сменити неког ко је постигао резултате".

Но, председавајући Одбора за правосуђе Џерлод Недлер тврдио је пред новинарима да је Трамп угрозио амерички устав, подрио интегритет избора 2020. године и угрозио националну безбедност.

- Нико, па чак ни председник, није изнад закона - нагласио је Недлер.

Демократе оптужују Трампа да је злопотребио положај заустављањем исплате војне помоћи Украјини како би извршио притисак на украјинског председника Владимира Зеленског да истражи његовог политичког ривала Џоа Бајдена, такође кандидата, али демократског, за председника САД.

Прочитајте још - Трамп позван на сопствени опозив

- Овде смо данас јер председник наставља да злоупотребљава своју моћ, није нам оставио избора - закључио је Адам Шиф, председавајући Одбора Представничког дома за обавештајне службе, који предводи активности у вези са истрагом о опозиву.

Одбор за правосуђе Представничког дома ће, како се очекује, најкасније сутра гласати о предлогу опозива Трампа, а цео Представнички дом би требало да се изјасни наредне недеље. Но, с обзиром на то да демократе у овом дому имају већину, готово је сигурно да ће гласати за опозив америчког лидера.

АП фото Evan Vucci

То би отворило пвут за суђење у Сенату, вероватно у јануару, али у овом дому Конгреса демократске намере о опозиву председника могле би лако да се изјалове. У Сенату, где се двотрећинском већином одлучује о смени Трампа, мала је вероватноћа да шеф Беле куће буде опозван, јер његови републиканци имају већину.

- Опозвати председника који се доказао кроз резултате и створио најјачу економију у историји државе, имао најуспешнији мандат и, што је најважније, који није урадио ништа лоше - чисто је политичко лудило - написао је Трамп на "Твитеру".

ЧЕТВРТИ У ИСТОРИЈИ

Трамп је четврти амерички председник у историји САД суочен са опозивом. Ако буде опозван, биће трећи председник којем ће бити суђено у Сенату. Но, до сада ниједан председник није смењен с положаја у оквиру процедуре опозива.