ПАЦИЈЕНТИ у чекаоници Универзитетске болнице у Острави, на североистоку Чешке, нису имали времена ни да се помере, када је у 7.19 ујутро у трауматолошку амбуланту упао човек, ћутке извадио пиштољ и почео да пуца у њих, циљајући им главе. Затим се дао у бег.

Усмртио је на лицу места петоро људи, док је шеста особа преминула касније. Реч је о четири мушкарца и две жене. Две особе су тешко повређене.

Цела Чешка дигла се, у шоку, на ноге после другог највећег масовног убиства у овој земљи, док је за нападачем трајала тросатна полицијска потера, започета само пет минута после масовног убиства.

Полиција је из хеликоптера открила сребрнасту "рено лагуну" нападача чији лик је идентификовала преко сигурносних камера. Када је један од хеликоптера кружио око кола која су тад била удаљена око пет километара од болнице, нападач који је био у њима је пуцао себи у главу. Није успео да се убије тада, али је преминуо током превоза до болнице.

- Утврђујемо идентитет човека који је пуцао себи у главу - саопштила је полиција, али су медији убрзо објавили да је реч о грађевинском техничару из Остраве Ц. В., старом 42 године.

Прочитајте још - После свађе извукао оружје, ранио Марка у груди, а његовог друга ударао дршком пиштоља: Нови детаљи пуцњаве у Падинској Скели (ВИДЕО)

Његов шеф Алеш Зигула, пошто га је препознао на фотографијама, изјавио је како је убица умислио да нико не жели да га лечи иако је тешко болестан. Последњих 14 дана је, каже, био на боловању. Био је на третману на хематолошко-онколошком одељењу болнице.

Свој крвави пир извео је пиштољем калибра девет милиметара за који није поседовао дозволу.

Премијер Андреј Бабиш отказао је посету Естонији и упутио се у Остраву а министар здравства Адам Војтех је прекинуо посету Саудијској Арабији и враћа се у Чешку.

- То је огромна трагедија. Нешто незамисливо у Чешкој. У историји бисмо нашли мало таквих примера - казао је Војтех.

Пуцњава у болници у Острави друга је највећа трагедија те врсте у историји Чешке, после пуцњаве у ресторану у Ухерском Броду 2015. Тада је један Чех упуцао осморо људи и на крају извршио самоубиство. Масовна убиства у Чешкој су, ипак, релативно ретка, упркос томе што много људи поседује оружје, пре свега због популарности лова.

ЗАКОН О ОРУЖЈУ

ПРОШЛЕ недеље чешка влада изгубила је легалну битку против закона ЕУ који ограничава приватну употребу полуаутоматског оружја. Увела га је 2017. године ЕУ после серије терористичких напада две године раније. Влада у Прагу је тврдила да закон не доприноси побољшању безбедности.