БИВШИ градоначелник Москве, који је главним градом Русије руководио чак 18 година Јуриј Лушков (83), умро је у Минхену током операције срца.

Биће запамћен по амбициозној градњи руске престонице, а он је свакако био један од најзаслужнијих што је поново саграђен Храм Христа Спаситеља на истом месту где су га својевремено бољшевици срушили. У време када Русија под Јељцином није имала блиставу економску ситуацију, Јуриј Лушков је успео да мотивише и ангажује привреднике да се скупи новац и обнови највећа православна црква у Русији.

У знак захвалности управо у том храму ће бити опело Јурију Лушкову кад његово тело буде превезено из Минхена у Москву. Он ће бити сахрањен на Новодевичјем гробљу где се налазе гробови многих руских великана из сфере културе и политике.

Лушков је био омиљен градоначелник све док његова млађа и врло амбициозна жена Јелена Батуирина није почела превише да шири свој грађевински бизнис.

Прочитајте још - Несвакидашњи живот Јурија Лушкова

Интересантно је да је у време економских санкција против Југославије, као и НАТО агресије, Јуриј Лушков био на страни Срба и јавно их подржавао. Али тај исти Лушков је касније прешао на страну Мила Ђукановића и први је руски политичар који је подржао жеље црногорских сепаратиста да се одвоје од Србије и створе своју државу.

Кад се 2010. Москва гушила у диму због великих пожара у Подмосковљу градоначелник Лушков је био на одмору у Аустрији у женином хотелу и није се враћао. То је био разлог да га тадашњи председник Дмитриј Медведев смени са функције јер није показао солидарност и бригу за своје суграђане. После тога Лушков се посветио пчеларству и узгајању хељде, а жена и ћерке су живеле у Лондону.