Ердоган неће нобела: Највише поштујем Трампа, Путина и катарског шеика

Танјуг

10. 12. 2019. у 19:13

Ердоган неће нобела: Највише поштујем Трампа, Путина и катарског шеика

Фото Танјуг / АП Presidential Press Service Pool

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да су амерички и руски председници, Доналд Трамп и Владимир Путин, као и катарски шеик Тамим бин Хамад ал Тани, лидери које највише поштује

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да су амерички и руски председници, Доналд Трамп и Владимир Путин, као и катарски шеик Тамим бин Хамад ал Тани, лидери које највише поштује.

Ердоган је у говору пред студентима рекао да се бори да именује лидера из Европе који га инспирише, преноси АП.

"Када погледамо у Европу, постоји озбиљна криза лидера, један лидерски вакуум. Немам храбрости да нађем такав пример у Европи", рекао је турски председник.

Ердоган је истакао да цени Трампа као лидера који каже оно што му је на памети.

"Волели га ви или не, Трамп је важно име. Он нема скривену агенду. Он ми јасно каже ствари и на отворен начин и ја њему кажем ствари веома отворено", рекао је Ердоган.

Он је казао да и Путин нема тајне агенде, да је искрен и отворен према Турској, а убеђен је да ће руски лидер донети мир Сирији.

Када се ради о катарском шеику, Ердоган га је описао као младог и динамичног лидера.

Ердоган је казао да пророка Мухамеда и оснивача модерне Турске Кемала Ататурка сматра најинспиративнијим особама из прошлошти, а да од накадашњих европских лидера цени бившег немачког канцелара Герхарда Шредера и бившег италијанског премијера Силвија Берлусконија.

ЕРДОГАН: НЕЋУ ПРИХВАТИТИ НОБЕЛОВУ НАГРАДУ ЗА МИР

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да би одбио да прими Нобелову награду за мир, јер се Нобелов комитет претворио у "политички мотивисану и идеолошку организацију".

Раније данас Ердоган је рекао да Турска неће присуствовати церемонији уручења Нобелове награде за књижевност аустријском писцу Петеру Хандкеу, због његових ставова о Сребреници и ратним дешавањима на тлу бивше Југославије.
Церемонија уручења Нобелових награда одржава се данас у Стокхолму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације