Деветогодишњи белгијски дечак Лорен Симонс, који је био на путу да постане најмлађи универзитетски дипломац на свету прекинуо је студије на холандском универзитету у Ајндховену након спора око могућег датума дипломирања.


Лорен Симонс је прошлог месеца био на насловним странама широм света, јер је требало да заврши електротехику на универзитету у Ајндховену пре краја године, што би га учинило првим на свету дипломцем млађим од 10 година, пренео је Ројтерс.

Али, у понедељак су са универзитета саопштили Лорену и његовим родитељима да тај план више није изводљив, имајући у виду број испита које мора да положи пре рођендана, 26. децембра.

Лорен је изузетно надарен дечак, који иде кроз своје студије невиђеним темпом, саопштио је универзитет.


Прочитајте још: Узор му је Тесла, хоће да излечи бабу и деду: Овај 9-годишњак ускоро завршава факултет! (ВИДЕО)

Како је првобитни план изгледао недостижно, универзитет је навео да му је понудио феноменално брзу шему, према којој би завршио образовање средином 2020. године.

Међутим, дечакови родитељи одлучили су да не прихвате понуду и одмах су окончали Лоренове студије у Ајндховену.

"До прошле недеље је све било у реду, а сада ођедном одлажу све за шест месеци, рекао је Ројтерсу Лоренов отац, Алекандер Симонс.

Тачан датум Лореновог дипломирања никада заиста није био проблем за породицу, рекао је он и додао да је постао проблем, како они осећају, након њихових планова да њихов син настави даље образовање у иностранству.


"Веома је необично да је све ово дошло тачно у време кад смо довршавали планове за Лоренов докторат на другом универзитету", рекао је Лоренов отац.

Велики број универзитета је заинтересован за Лорена и била би им част да им се придружи, навео је Алекандер Симонс и додао да његовог сина сви траже и да је он јединствен пројекат, чији део би сви желели да буду.

Инспирисан српским проналазачем Николом Теслом, Лоран је рекао да жели да истражује вештачке органе и на крају развије цело вештацко тело у сопственој лабораторији.

Тренутно, према Гинисовој књизи светских рекорда, најмлада особа која је стекла факултетску диплому је Американац Мајкл Карнеј, који је дипломирао јуна 1994. године са 10 година и четири месеца.