НИКАДА нисам мислила о својим годинама, или полу, размишљам о разлозима због којих сам ушла у политику и стварима због којих смо задобили поверење бирача - изјавила је Сана Марин пошто је освајила премијерску фотеље у Финској.

Ипак, чињеница је да је Марин у својој 34. години тренутно најмлађа премијерка не само Финске, већ и света. Уједно је и трећа дама на месту премијера Финске у којој су, иначе, сада на челу свих пет странака у парламенту жене, од којих су три још млађе од Марин.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Људски ланац у Бриселу - упозорење на климатске промене (ФОТО/ВИДЕО)

Сана Марин је управо на изборима освојила гласове социјалдемократских законодаваца и тиме заменила прермијера Анти Ринеа који је пршле недеље поднео оставку пошто је коалициони партнер, Центристичка партија, изгубила поверење у њега због лошег односа према штрајку поштара. Социјалдемократе су највећа партија у петочланој коалицији, а Марин је ушла у жижу интересовања када је "потукла" шефицу парламентарне групе, Анти Лимдман.

Иако није једина особа која се већ у тридесетим годинама домогла премијерске титуле, јер сличне успехе су постигли у Украјини Олексеј Хончурак, Новозеланђанка Џасинда Адерн, уз Аустријанца Себастијана Курца, Марин је успела да прву руководећу функцију освоји већ у двадесетим. Постала је, наиме, градоначелница индустријског града у ком је живела, Тампере, са само 27 година.

Социјалдемократа, Марин је чланица парламента Финске четири године, а од јуна је била министарка транспорта и комуникација. Рођена у Хелсинкију, у браку истополних родитеља, она је мајка једног детета заједно са њеним партнером Маркусом Рејкененом.