Нејединство НАТО-а показало се у потпуности на дан отварања самита Алијансе у Лондону прошле недеље, а напетост се осетила и између Француске и Турске, у вези са куповином руског наоружања.

Француски председник Емануел Макрон оптужио је Турску да сарађује са савезницима Исламске државе и упитао како је могуће бити члан НАТО савеза и купити руски систем противваздушне одбране С-400.

"Технички то није могуће", рекао је Макрон, пренео је "Гардијан".

Прочитајте још: Ово руско оружје може решити исход рата - а није нуклеарно

Макрон, као и челници већине држава чланица НАТО-а, сматра да ће руски одбрамбени систем унутар НАТО-а изложити своју војну опрему, укључујући борбене авионе Ф-35, руској војној обавештајној служби.

На питање новинара да ли ће САД санкционисати Турску због куповине С-400 како то тражи амерички Конгрес, амерички председник Доналд Трамп је рекао да разматра то питање.

Он је потом, како наводи лист, нетачно рекао да је Турска била приморана да купи С-400 јер је његов претходних у Белој кући Барак Обама одбио да дозволи Турској да купи амерички систем одбране Патриот.

"Турска је током дужег периода веома желела да купи систем Патриот“, рекао је Трамп, али Обама није желео да им га прода.

У ствари, Обамина администрација је Турској више пута нудила оружје, али Ердоган је то одбио јер амерички споразум није укључивао основну технологију Патриота, наводи лист.

Након што је Трамп бранио турску позицију, Макрон је интервенисао.

"То је њихова одлука", рекао је он за Турску, додајући да је и Европа понудила да Ердогану прода систем за противваздушну одбрану.

"Чак и кад су имали европску опцију, потпуно у складу са НАТО-ом, они су одлучили да не буду у складу са НАТО-ом", рекао је Макрон.