ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ДОПИСНИКА

РИМ

Из Венеције од Удружења хотелијера стиже аларм због тоталне блокаде у резервисању места за краћи или дужи одмор, са оценом да се тако нешто није догодило у историји овог града.

У Италији јесте традиција да грађани зими иду у великом проценту на планину, на скијање и свеж планински ваздух, ка Доломитима, али овакво бежање од Венеције јесте у најмању руку чудно и сведочи о готово бизарном сценарију који се одиграва ових дана, по оцени тамошњих туристичких радника. И не због климе и жељеног снега, већ нешто што има укус последице новембарске поплаве града, нешто што хотелијери и туристички радници не памте да се икада догодило.

Прочитајте још: Венеција поново под водом

И раније је Венеција била синоним за туризам типа „морди е фуђи“, угризи и бежи, значи посете које трају кратко, обиласци знаменитости и иде се даље. Познато је какве су се расправе водиле већ неколико година да се евентуално ограничи број улазака туриста у једном дану у тај град, али сада се догађа нешто веома чудно и није више угризи и бежи него „бежи - бежи“.

На бази досадашњих резервација и трке у отказивању онога што је било резервисано и пре новембарске апокалипсе, реч је о једном новом феномену. У готово 300 хотела у историјском делу града и огромном броју Б&Б пљуште отказивања а нема нових резервација.

Удружење хотелијера ово доживљава истински први пут у историји свога постојања, нешто до сада невиђено: тотално заустављање резервација укључујући и оних за Божић (католички) и Нову годину. Иако, општина све чини да преко интернета покаже Венецију сигурну, која функционише, детаље предвиђања климатских промена, видео записима позива туристе да дођу „на суво тло“ - чини се да је све узалудно. У акцију се укључио и градоначелник Венеције апелом да је такво понашање туриста „претерано“, да су проблеми прошли, разрешени, да је живот започео, град наставио да живи норамално и да Венеција остаје отворени град. И остаје у ваздуху питање да ли је реч само о „тренутку“ па ће се све вратити на дане када је туриста било толико да је град повремено западао у прави колпас од количине света у Лагуни.