ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА „НОВОСТИ“

МОСКВА


НАСТАВИЋЕ се удаљавање војника и оружја у зони разграничења у региону Донбаса У Украјини, представници ОЕБС-а ће још боље пратити како се поштује прекид ватре, а такође ће почети разминиравање територија.


Ово су резултати разговора нормандијске четворке у Паризу, где су се састали председници Француске, Русије и Украјине - Емануел Макрон, Владимир Путин и Владимир Зеленски и немачка канцеларка Ангела Меркел.


Председник Владимир Зеленски је казао да је договорено да се до краја ове године ослободе сви заробљеници по формули сви за све. Путин је подржао да се размене заробљеници. Очигледно желећи да унапред одговори својој опозицији, Зеленски је казао да никада неће пристати на федерализацију Украјине.


Руски председник Путин је истакао да се обе стране морају држати већ потписаних Минских мировних договора који подразумевају одређену аутономију Доњецкој и Луганској области. Путин је изјавио да је задовољан резултатима састанка:

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Ни Путин не може на Олимпијске игре у Токио


- Да, задовољан сам. Састанак са (украјинским председником Володимиром) Зеленским је одржан у доброј и атмосфери попут пословне. Да се Мински договори не могу игнорисати истакла је и Меркелова. Нови самит ће се одржати за четири месеца а до тада ће саветници и министри радити на достигнућу договора који би требало да донесе трајни мир на истоку Украјине. Учесници самита, који су синоћ разговарали пет и по сати, подсетили су да је у Донбасу до сада погинуло више од 13.000 људи.

Иначе, разговор Путина и Зеленског у оквиру самита Нормандијске четворке у Паризу је био први сусрет двојице председника. Портпаролка Зеленског Јулија Мендел изјавила је да су разговори на самиту Нормандијске четворке били веома успешни: - Шта год да се напише данас, већина извештаја је лажна. Према њеним речима Зеленски је успео да изнесе своје ставове.

- Мислим да је украјинска позиција представљена веома снажно - рекла је портпаролка украјинског председника. Ипак, како је рекла, током састанка се није разговарало о Криму.

БЕЗ ОСМЕХА

НАКОН низа билатералних састанака у Јелисејској палати, Путин и Зеленски ушли су у собу за састанке четворо лидера, накратко погледали један у другога, али без осмеха.
Путин и Зеленски се нису руковали пред камерама.