НИ 18 година ратовања, током којих су се сменила три америчка председника, ни више од 775.000 војника и 934 милијарде потрошених долара нису нити окончали, нити открили истину, о најдужем бојном пољу у историји САД. Амерички званичници су, како наводи амерички дневник "Вашингтон пост", уместо истине о рату износили "ружичасте изјаве", прикривајући доказе да је га је - немогуће добити.

Своје тврдње престонички лист је засновао на основу 2.000 страна, раније необјављених, забелешки са људима који су учествовали у рату, као и авганистанских званичника. Сврстани су у поверљива докумената владе под називом "Авганистански папири".

- Шта смо покушавали тамо да урадимо? Нисмо имали благе везе у шта се упуштамо - рекао је 2015. године Даглас Луте, генерал са три звездице који је служио у време Џорџа Буша и Барака Обаме. Он је за смрт 2.400 америчких војника и рањавање још 20.589, оптужио бирократске несугласице између Конгреса, Пентагона и Стејт департмента, запитавши: "Ко ће рећи да је ово било узалуд?"

Неколико интервјуисаних су говорили да је било уобичајено у војним штабовима у Кабулу, као и у Белој кући, да се статистика "преправи" како би изгледало да САД добијају рат.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
БЕОГРАЂАНКА О АВГАНИСТАНСКОМ ПАКЛУ: Живот без живота

Интервјуи показују како тројица председника, Џорџ Буш, Барак Обама и Доналд Трамп, као и њихови војни команданти, нису успели да преузму контролу над ситуацијом у Авганистану. Амерички званичници признали су да су њихове стратегије биле погрешне и да је Вашингтон потрошио огромне суме узалуд покушавајући да Авганистан претвори у модерну земљу.