Мексичка државна нафтна компанија Пемекс саопштила је да је на југоистоку земље открила највеће налазиште нафте од 1987. године, чије би резерве могле да износе 500 милиона барела.

Огромно налазиште Кески у приморској држави Табаско откривено је пре неколико месеци, при чему је прва бушотина, која данас производи 4.500 барела дневно, избушена у јуну, преноси Ројтерс.

Прочитајте још: Американци ће полудети: Турска купује још једну партију С-400?


"Према анализи информација добијених из бушотине и сеизмичких података са тог подручја, данас можемо да потврдимо постојање џиновског налазишта чије су резерве еквивалентне количини од 500 милиона барела сирове нафте“, навео је главни извршни директор Пемекса Октавио Ромеро Оропеза.

Шеф Пемекса је такође открио развојне планове за ово нафтно поље које се простире на 34 квадратна километра. На том пољу би требало да се избуши до 11 бушотина како би следеће године производња достигла 69.000 барела нафте дневно (БДП) и 300 милиона кубних метара гаса.

До 2021. године, компанија планира да достигне производњу на том пољу од 110.000 бпд и 410 милиона кубних метара природног гаса дневно.