ОД СПЕЦИЈАЛНОГ ДОПИСНИКА
РИМ


У провинцији Фиренце јутрос у 4.37 сати у висе наврата тресла се земља у Скарперији и Сан Пјеро, у Мудјелу, најјачи потрес је износио 4.5 степени по Рихтеру, на дубини од 9 километара.


Прочитајте још: Нова серија земљотреса: На удару опет Грчка

Становништво је напустило куће и станове, хладно је, пада киша и први смештај је нашло у аутомобилима. Нема људских жртава, али има оштећења на зградама старијег типа и на црквама, евидентне су пукотине и малтер који се сручио на тим локацијама, оштећења су забележена и у месту Барберино, а потрес се осетио и у Фиренци и Пистоји.

Потом је уследила серија земљотреса мање јачине, активиран је оперативни стаб Цивилне застите, ради се на терену да се провери стање школа и вртића стога су затворени у тим местима. Такође су заустављени возови на брзој прузи Милано-Рим док се не провери стање на линијана, ако не буде оштећења биће у јутрошњим сатима стављени у погон.


Школе су се затворене у месту Вернио, у провинцији Прато, као мера предострожности, а општинске власти су наредиле проверу евентуалних оштећења на зградама.