Почиње самит Нормандијске четворке: Донбас чека решење

Б. ВЛАХОВИЋ

09. 12. 2019. у 07:20

Почиње самит Нормандијске четворке: Донбас чека решење

Зеленски и Путин

У Паризу се одржава састанак о сложеној ситуацији у источној Украјини
МОСКВА-ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА "НОВОСТИ"

ПРЕДСТАВНИЦИ "Нормандијске четворке", председници Француске, Русије, Украјине и немачка канцеларка, састају се у понедељак, 9. децембра у Паризу да би реанимирали дијалог у нади да ће он допринети трајном решењу за нормализацију односа у Донбасу. Главно питање је да ли ће Емануел Макрон и Ангела Меркел успети да убеде Владимира Зеленског да власти у Кијеву почну да реализују мировни споразум из Минска који предвиђа да се становницима Донбаса омогући посебан статус у оквиру Украјине.

Бивши председник Петар Порошенко није скривао да је саботирао договор из Минска и да није желео да се директно преговара са представницима Доњецке и Луганске самопроглашене републике. Њих је Порошенко често називао бандитима. Главна је невоља била што је он сањао да у Доњецк и Луганск уђе на тенку као ратни победник. Пошто за то није имао снаге, блокирао је источни део Украјине, па су становници тог дела Донбаса били присиљени да сарађују само са суседним областима у Русији. Сада најближи сарадници Зеленског изјављују да би Мински договор требао да буде иновиран јер је усвојен пре пет година.

Планирано је да се, после преговора, потпише службено саопштење у коме би четири лидера истакла да су успешно повучене јединице на три дела разграничења у Донбасу као и да су заробљеници размењени. Биће подржана идеја нове размене заробљеника по формули "све за све". Учесници самита у Паризу тражиће да се одреде делови где би требало да се обави размена. Предлог тог документа написан је 2. септембра и сада може бити допуњен.

Прочитајте још - ДЕМОНСТРАЦИЈЕ ШИРОМ УКРАЈИНЕ: Протести против специјалног статуса за Донбас

Председник Зеленски је већ најавио да ће на самиту предложити да се у Доњецкој и Луганској области формирају "муниципалне страже", својеврсна локална полиција у којој би били представници украјинских власти, ОЕБС и непризнатих република. Али у тој "полицији", по Зеленском, не би смели да буду они који су ратовали на страни две непризнате републике, то јест, "они који су пуцали по украјинским војницима".

Грађани захтевају хитно реаговање Фото ЕПА

Зеленски је у незахвалној ситуацији јер му опозиција и украјински националисти прете пучем ако да било какве уступке Доњецкој и Луганској области. Такође, Зеленском прете да не сме да одустане од међународних судских процеса против Русије. Сада је питање како ће се понашати Макрон и Меркелова. Ако буду инсистирали да се Кијев држи споразума из Минска, онда ће украјинско руководство изгубити досадашњу подршку. Порошенко очигледно не може да схвати да Западна Европа има своје интересе и неће улазити у конфликт и бескрајно продужавати санкције Русији. Статус кво се може отезати до нових председничких избора у САД, а после тога ће се сигурно ићи на неко компромисно решење.

ПУТИН И ЗЕЛЕНСКИ ПРВИ ПУТ

У ПАРИЗУ ће се догодити први сусрет два Владимира, Путина и Зеленског, који су досад разговарали само телефоном. Судећи по најавама из Москве и Кијева, не очекује се велики договор, али је важно да почне дијалог, пошто без контакта два лидера нема решења. Путин је у много бољој ситуацији јер има подршку у земљи, а Зеленски последњих дана слуша само претње украјинских националиста.

СА АНГЕЛОМ - НАСАМО

НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел планира да се у Паризу у данас по подне одвојено сретне са Владимиром Путином, а потом и са Владимиром Зеленским. Хоће ли Меркелова моћи да утиче на Зеленског да Кијев ипак почне да реализује споразум из Минска, тек треба да се види.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације