- Незапамћени пожари надомак Сиднеја. Изгорело 700 кућа, 7 особа погинуло. Око 300.000 хектара под пепелом. Ближи се катастрофа - само су неки од наслова који под ознаком хитно емитују аустралијске вести.

Да ситуација у Аустралији није лака и да је становништо уплашено од буктиње, за "Новости" говоре Миленко и Гордана Јовановић, Срби који већ годинама живе у Сиднеју. Када смо их позвали у Србији је била већ поноћ, а код њих је било јутро.

- Код нас је сада 10 сати ујутру и доста је вруће. Знате, није свеједно, иако живимо у Сиднеју, у граду, живот овде последњих месец дана није нимало пријатан. Било је пожара у Аустралији и раније, али никада није било овако - рекла нам је на почетку разговора Гордана Јовановић. - Тренутно горе шуме које су удаљене 20 километара од Сиднеја. Ми видимо дим. Жар који лети, пепео пада. Дан овде изгледа суморно.

Гордана нам је открила да у Јужном Велсу тренутно букти 116 пожара и да је ситуација драматична.


- Изгорело је на стотину кућа. Читава насеља поред мора су збрисана са лица земље. До нас је стигла вест да је ватра однела 7 жртава и то је страшно. Нама су препоручили да затворимо прозоре, упалимо климу и да никуда не излазимо без преке потребе. Псе, мачке да не изводимо у шетњу. Знате, мој муж и ја нисмо пушачи, али данас удишемо ваздух који има исту штетност као да пушимо 40 цигарета одједном.

Горданин супруг, Миленко, нам је поверио да су јутра у Сиднеју посебно тешка за њих.

- Преко дана је све наранџасто и све је у диму, али ујутру када устанемо затекнемо двориште, ауто под дебелим пепелом. То нас некако увек уплаши. Много је чудно. Ово утиче на све нас. Синдикат је забранио грађевинцима да излазе на градилишта. Ватрогасци из целе Аустралије, Новог Зеланда су на терену и даноноћно се боре са ватреном стихијом.


Господин Јовановић нам је открио врло чудну чињеницу која би могла да се окарактерише као кривац за пожаре.

- Имамо проблем са тзв. Зеленом партијом. Сваке године аустралијски експерти процене који део земље би могао да буде најопаснији по питању пожара. Онда намерно изазову пожар, ставе га под контролу и тако превентивно спрече ватру ових размера са којом се ми боримо ових дана. Други проблем нам изазива дрво еукалиптуса. Тој биљки одговара велика температура. Кора јој је као лист папира, а услед високе температуре ослобађа семе. То дрво не умире од ватре.

Док стравичне фотографије стижу са најугроженијих подручја, читав свет гледа у правцу Аустралије. Сви се плаше сценарија који се догодио у шумама Амазоније. И није свеједно јер после ватре нестаје све...сем еукалиптуса.