ОГРОМАН пожар који хара 60 километара северно од аустралијског града Сиднеја тренутно је толико велики да се не може угасити, упозорили су ватрогасци.

Пламен који је захватио 300.000 хектара земљишта удаљен је само сат времена вожње од најнасељенијег града у држави. Становницима тог подручја препоручено је да га напусте, пише ББЦ.

Од октобра, у пожарима диљем Аустралије погинуло је шест људи и уништено више од 700 домова.

Данас у Новом Јужном Велсу 150 пожара

Ватрогасци су се данас током дана борили да зауставе готово 150 пожара у држави Нови Јужни Велс док су јаки ветрови распаљивали пламен и поновно опасним димом заклонили Сиднеј, највећи град Аустралије.

Док је широм источне обале Аустралије запаљено готово 150 пожара, повереник руралне ватрогасне службе Новог Јужног Wалеса Шејн Фитзсмонс рекао је да су власти посебно забринуте због осам пожара око Сиднеја, у којем живи око пет милиона људи.

Створен велики фронт

"Они имају потенцијал или се очекује да ће се проширити даље на исток, што нажалост улази у насељена подручја, села, заједнице, изолована рурална подручја и пољопривредне и пословне фирме у целој регији", рекао је Фитзсимонс новинарима у Сиднеју.

Неколико пожара северозападно од града спојило се и створило велики фронт која се ширила врућим и сувим ветром, рекао је.

Овогодишња сезона пожара почела много раније

Пожари су чести у Аустралији, али овогодишња пожарна сезона почела је много раније него иначе с температурама које се редовно пењу изнад 40 степени Целзијевих пре почетка лета.

Најгори пожари у Аустралији су у марту 2009. уништили на хиљаде домова у Викторији, при чему су усмртили 173 особе и ранили њих 414.