СЕВЕРНА Кореја поновила је вербалне нападе на америчког председника Доналда Трампа, пошто је претио војном акцијом. Лидер из Пјонгјанга Ким Џонг Ун навео је да ће сматрати Трампа "сенилним старцем", ако настави да користи провокативни језик.

Прочитајте још: Трамп: Ким рекао да ће пробе ракета престати после вежби

Прва заменица севернокорејског министра спољних послова Чое Сон Хуи поручила је то преко државних медија, а након што је Трамп севернокорејског лидера Ким Џонг Уна назвао "рокет мен" (ракеташ) и запретио војном акцијом,

- Ако се поново употребе језик и изрази који подстичу атмосферу конфронтације, то се мора дијагностиковати као повратак сенилног старца - рекла је Чое.

Она је истакла да су Трампове примедбе "подстакле таласе мржње Северне Кореје према САД", јер су показале "непристојност према достојанству врховног вође". Пјонгјанг ће одговорити на свој оштар начин уколико Трамп поново употреби сличне фразе и покаже своју намеру да провоцира Северну Кореју.

Северна Кореја је још 2017. године назвала Трампа сенилним, преноси Би-Би-Си и истиче да је ово први пут за више од годину да је Пјонгјанг отворено критиковао Трампа. Трамп и Ким срели су се последњи пут у јуну, у демилитаризованој зони између две Кореје. Пјонгјанг је и после тога наставио са тестирањем балистичких ракета, последњи пут прошле недеље.