Немачки емигранти претежно су високообразовани академски грађани у најбољим годинама: 76 одсто њих има универзитетску диплому или су доктори наука, дакле три четвртине, мада само четвртина немачког станивиштва има високо образовање. Већина је стара између 20 и 40 година. То произлази из студије Савезног завода за истраживање становништва.

Према овој студији, велики део испитаника је емигрирао из професионалних разлога. - Често се ради о следећем кораку у каријери - рекао је политиколог Андреас Ете приликом представљању резултата студије у Берлину. Само 18 одсто испитаника је одговорило да немачку напушта због незадовољства животом у овој земљи.

Предности и недостаци исељавања

За већину емигранта одлазак у инистранство се и финансијски исплатио. - Више од 60 процената испитаника рекло је да им је нето приход домаћинства у иностранству 'бољи' или 'много бољи' од плате коју су имали последњих месеци у Немачкој - рекао је Ете. У просеку, нето лични приход се повећао за 1186 евра месечно.

То велико повећање прихода остаје чак и када се у обзит узме различита куповна моћ земаља у којима су Немци емигрирали. Показало се да су од повећања нето прихода у инострнаству профитирали сви емгранти, а поготву они који немају високу стручну спрему.

Међутим, постоје и негативне последице емиграције: за 40 одсто исељеника друштвени контакти су се у иностранству мало погоршали.

Према Савезном заводу за истраживање становништва, у иностранству тренутно живи око четири милиона Немаца. Сваке године у просеку 180.000 немачких грађана напусти земљу. У истом периоду око 130.000 се врати. Због тога Немачкој не прети трајни губитак квалификованих радника, такозвани "одлив мозгова". Студија показује да је боравак у иностранству обично привремен и траје само неколико година. Политиколог Андреас Ете каже да би се пре могло говорити о "циркулацији мозгова".
Посебно популарна: Швајцарска

У протеклих десет година Швајцарска је била далеко најпопуларније одредиште немачких емиграната. Скоро 200.000 Немаца преселило се у суседну земљу. 127.000 је отишло у Сједињене америчке државе, 108.000 у Аустрију и 82.000 у Уједињено Краљевство.

Стопа исељеника из Немачке је са 5,1 одсто релативно висока у односу на друге индустрисјке земље. Тако се на пример из САД исељава 0,7 одсто становништва, из Јапана 0,6, док Пољска ту бележи високих 10 процената.

Ова студија Герман Емигратион анд Ремигратион Панел Студy (ГЕРПС) потпуно је преокренула традиционални приступ истраживања миграције: не истражује имигранте у њиховој циљној земљи, већ се концентрише на емигранте из одређене земље који одлазе на различта у месту свету.

Ову студију је Савезни завод за истраживање становништва из Визбадена радио заједно са социолозима са Универзитета Дуизбург-Есен. Анкетирано је више од 10.000 немачких држављана у доби од 20 до 70 година који су се преселили у иностранство у периоду између јула 2017. и јуна 2018. године или су се у истом периоду из иностранства вратили у Немачку.

(Дојче веле)