Ирачки безбедносни и медицински званичници саопштили су данас да су непознати нападачи пуцали на демонстранте на багдадском тргу Хилани, убивши шест и ранивши 30 особа.


Напад се догодио дан након инцидената у којима је ножевима избодено најмање 13 људи на багдадском тргу Тахрир, епицентру ирацког протеста, пренео је АП.


Након инцидената демонстранти су одмах спровели мере самозаштите ради откривања саботера на тргу.


Највиша ирачка шиитска верска власт позвала је данас на формирање нове владе у предвиђеном року и без страног уплитања, након оставке премијера Адела Абдул-Махдија прошле седмице.


На хиљаде антивладиних демонстраната широм јужног дела Ирака придружило се демонстрантима на багдадском тргу Тахрир, епицентру протеста у престоници, неколико сати после проповеди, изјавили су безбедносни званицници.


"Надамо се да ће шеф нове владе и њени чланови бити изабрани у уставном року и према жељама људи без спољног утицаја", изјавио је ајатолах Али ал-Систани у својој недељној проповеди у светом граду Наџафи.


Прочитајте још: Америчке трупе из Сирије прешле у Ирак (VIDEO)


Он је додао да шиитски верски лидери неће учествовати у процесу формирања владе.


Најмање 400 демонстраната погинуло је од 1. октобра, када су хиљаде Ирачана изашле на улице Багдада и претежно шиитских јужних провинција протестујући протицв корупције, лоших институција и недостатка радних места.