Путници широм Француске данас су били фрустрирани суочени са транспортним хаосом изазваног штрајком који су организовали синдикати због најављене пензионе реформе.

Велики број возова није саобраћао, укључујући париску подземну железницу, а гужве су биле приметне широм земље, пренео је АП.

Палата Версај је остала затворена други дан због штрајка, музеј Лувр је упозорио посетиоце да ће неке галерије бити затворене, док је Ајфелова кула била отворена након што јуче није радила.

Хаос, међутим, није смањио тон француског премијера Едуара Филипеа, који је отворено рекао јавности: "Мораћете да радите дуже".

"Мораћемо да се одрекнемо посебних пензијских планова", рекао је Филип, што би могло да учини демонстранте још огорченијима.

Филип је, међутим, понудио маслинову гранчицу, рекавши да ће реформе бити прогресивне како не би постале бруталне.


Противници реформе се плаше да ће промене у начина и времена одласка у пензију бити у супротности с француским начином живота.

Они су, наиме, забринути да ће их план натерати да раде дуже и примају нижу пензију.

Прочитајте још: Синдикати не одустају: Штрајк док Макрон не попусти (ВИДЕО)

Синдикате за сада подржавају медицински радници, радници на железници и наставници, као и противници владе.

Намера Макрона је да поједностави пензиони систем, по коме постоји више од 40 основа за пензионисање и по коме, на пример, радници на железници или маринци могу да се пензионишу 10 година пре других радника.


Макрон је рекао да такав систем није праведан и да сувише кошта због чега, тврди, Французи морају да раде дуже.