Аустријска војска се налази у тешкој ситуацији, на коју је упозорио министар одбране Томас Штарлингер, који је сада и на „сопственој кожи“ имао прилику да осети колико је аустријска војна опрема застарела.

Једином техничко исправном транспортном летелицом аустријске војске типа „Херкулес Ц-130“ Штарлингер је отпутовао у Босну и Херцеговину, али се због квара летилице данас вратио колима, а чланови делегације аутобусом.

Када је делегација требало да се врати из Сарајева у Беч на „Херкулес-у“ за установљен технички квар, пише листе „Клајне цајтунг“. Делегација је морала да напусти авион и сачека на аеродрому покушај поправке.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Аустријској војсци прете банкротом, отказују манифестације

Међутим пошто није било могуће поправити квар, организован је аутобус војске за повратак делегације у Аустрију, а тај пут, уместо сат времена, траје седам сати.

Портпарол војске Михаел Бауер објавио је да је авион имао проблеме са хидрауликом.

Повратак авионом је одложен због проблема са хидрауликом. Повратак се сада обавља друмом. Други „Херкулес“ чека на нове пропелере, и до краја јануара неће летети, а трећи транспортер је до маја у Енглеској на техничком. Ти авиони су старији од 50 година“, указао је он.

Штарлингер је у септембру објавио финансијски извештај у којем је показао колико је критично стање у војсци.

Препоручио је повећање војног буџета наредних година са актуелних 2,2 на 3,1 милијарди евра, као и постепено повећање на један одсто од БДП-а до 2030.

Указао је да војска више није у стању да штити земљу, а ни да пружи помоћ грађанима у случају елементарних непогода.