НЕМАЧКА канцеларка Ангела Меркел и пољски премијер Матеуш Моравјецки положили су данас цвеће уз Зид смрти у бившем нацистичком логору смрти Аушвиц-Биркенау и одали пошту жртвама концентрационог логора, највећег који је Хитлерова Немачка подигла током Другог светког рата у окупираној Пољској.

По доласку на ово најмрачније место немачке историје, Меркелова је прошла кроз улазну капију некадашњег логора на којој и данас стоји цинични натпис "Рад ослобађа".

Ангела Меркел у Аушвиц долази први пут током својих мандата и након Хелмута Шмита и Хелмута Кола трећи је немачки канцелар који обилази логор који је постао симбол монструозности Холокауста.

Повод да Меркел ода пошту милионима жртава Холокауста и жртава самог логора у коме је убијено, највише у гасним коморама преко 1,1 милиона људи, махом Јевреја, али и Синти и Рома, Пољака, совјетских војних заробљеника и припадника других европских народа, је 10. годишњица оснивања међународне Фондације Аушвиц Биркенау.

Та фондација од влада и међунардоних донатора прикупља новац за реновирање, конзерваторске радове и одржавање комплекса логора.

Већ при оснивању фондације чији циљ је био да прикупи 120 милиона евра, Немачка је уплатила половину своте.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Меркелова први пут у посети Аушвицу

Сада је канцеларка Меркел најавила да ће Немачка уплатити још 60 милиона евра, како би се захваљући даровима из 30 земаља света нашао новац за конзерваторске радове и избегло да меморијални комплекс важан за цело човечанство постане рушевина.


Photo Markus Schreiber

Меркел и Моравјецки говоре као главни гости на обележавању десетогодишњице од оснивања ; Фондације а заједно ће касније положити венце и запалити свеће пред главним Спомеником жртвама Холокауста испред рушевина некадашњих гасних комора.

Photo Markus Schreiber

Док је канцелар Кол одабрао ћутњу, јер човек у Аушвицу остаје нем пред злом које човек може да нанесе другом, канцелар Шмит је одабрао да говори, јер, како је 1977. године казао, у Аушвицу је на месту ћутња али једини ко не сме ту да ћути јесте канцелар Немачке.