СИДНЕЈ - Ватрогасци се и данас боре да зауставе скоро 150 пожара у држави Нови Јужни Велс у Аустралији, а Сиднеј је поново прекривен опасним димом чијем ширењу доприносе јаки ветрови.

Од почетка избијања пожара у новембру, погинуле су најмање четири особе, уништено више од 680 домова, а осим у Новом Јужном Велсу, пожари и даље горе у државама Викторија, Јужна Аустралија и Квинсленд.

Власти су, међутим, нарочито забринуте због осам пожара у околини Сиднеја, где живи пет милиона људи, каже начелник ватрогасне службе Новог Јужног Велса Шејн Фисимонс, преноси Ројтерс.

"Они имају потенцијал или се очекује да ће се проширити даље на исток, што нажалост улази у насељена подручја, села, заједнице, изолована рурална подруцја, пољопривредна имања у целом региону", рекао је Фисимонс новинарима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Бесне пожари у Аустралији: Четири особе погинуле

Он је објаснио да се неколико пожара северозападно од града спојило и створило велики фронт пламена чије ширење је потпомогнуто сувим топлим ветром.

AP PhotoRick Rycroft

Због загађења ваздуха, аустралијске спортске федерације препоручиле су клубовима одлагања мечева, а спортистима да не тренирају на отвореном.
AP PhotoRick Rycroft

AP PhotoRick Rycroft