Превремено рођена девојчица из Индије, која је пронађена жива закопана у глиненој посуди, потпуно се опоравила, рекао је њен доктор, преноси BBC.

Она је средином октобра довезена у болницу у критичном стању, имала је сепсу и опасно низак ниво тромбоцита.

Прочитајте још: Није било чедоморства код Апатина, дете рођено мртво: Мајка бацила дете у септичку јаму када је видела да не дише!- Сад је добила на килажи и њено дисање се нормализовало, а ниво тромбоцита је унутар препоручених параметара - рекао је педијатар Рави Кана.

Њени родитељи још увек нису пронађени, а девојчицу ће дати на усвајање када прође одређени период. Тренутно се налази у локалном дому за децу у савезној држави Утар Прадеш.Бебу је случајно пронашао мештанин, који је сахрањивао своју мртворођену ћерку. Хиндуси углавном кремирају мртве, али бебе и децу често закопавају.

Мештанин је рекао како је копао рупу око 90 цм испод земље, а у једном тренутку је лопатом разбио глинену посуду те у њој пронашао бебу.

Девојчица је прво превезена у локалну болницу, али је због тешког стања пребачена у специјализовану педијатријску болницу. Лекари су рекли како је рођена превремено, могуће у 30. недељи, и тежила је 1,1 килограм кад је стигла у болницу. Имала је температуру и низак шећер.

- У уторак, кад смо је вратили у локалну болницу, тежила је 2,57 килограма. Храни се на бочицу и потпуно је здрава - рекао је педијатар Рави Кана.

Не зна се колико је беба била затрпана под земљом, а доктори кажу да могу само да погађају.

Др Кана је рекао да је можда била сахрањена три до четири дана, а да је преживела на смеђој масти. Бебе се рађају са масноћом на трбуху, бедрима и образима и на њему могу неко време да преживе у хитним случајевима.

Међутим, неки стручњаци сматрају да је беба могла бити сахрањена само "два до три сата", а да би живела још само сат или два, да није пронађена.

Полиција је у октобру покренула кривичну пријаву против "непознатих особа" и започела потрагу за родитељима новорођенчета.

Они верују да су је управо родитељи и сахранили, јер нико није дошао и рекао да је беба његова, иако се о случају данима писало и говорило.

Нису наводили могуће мотиве, али демографски гледано, родни паритет у Индији је један од најгорих у свету.

Жене и девојчице су често дискриминисане и на њих се гледа као на финансијски терет, нарочито у сиромашним друштвеним слојевима.

(telegraf.rs)