Вашингтон мора да укине казнене тарифе на увоз кинеске робе ако две стране постигну трговински споразум, саопштила је данас Кина, указујући на то да Пекинг остаје при свом ставу уочи још једног потенцијалног повећања америчких царина 15. децембра.

"Кина верује да ће, уколико две стране постигну ''прву фазу'' споразума, у складу са тим биyи укинуте тарифе", изјавио је портпарол Министарства трговине Гао Фенг, преноси АП.

Гао је додао да су преговарачи у "тесној комуникацији", али да нема других детаља.

Амееичка агенција подсећа да две стране преговарају о детаљима "прве фазе" споразума који је председник САД-а Доналд Трамп најавио у октобру. Пекинг је прошлог месеца саопштио да је америчка страна пристала да укине неке тарифе, али је Трамп то одбацио.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Tramp: Sporazum s Kinom može da sačeka do posle izbora

Две стране су увеле тарифе на узајамни увоз робе у вредности више милијарди долара у сукобу везаном за технолошке амбиције и спољнотрговински суфицит Пекинга. То је пореметило глобалну трговину и запретило "хлађењем" светског економског раста.

Вашингтон је раније најавио да ће 15. децембра повећати царине на додатни 160 милијарди вредан увоз производа из Кине, који обухвата, између осталог, паметне телефоне и играчке. Тиме ће проширити казнене дажбине на скоро све што САД купују од Кине.

Глобална финансијска тржишта су пала ове седмице након што је Трамп могућност постизања споразума до краја ове године довео у питање.

Детаљи споразума најављеног 12. октобра тек треба да буду објављени.