ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
МОСКВА


ПОСЛЕДЊИ совјетски председник Михаил Горбачов (88) који је био популарнији на Западу него у својој земљи, наљутио се на америчке новинаре који су ових дана објавили да је 1997. године за рекламу компаније која производи пице, добио милион долара! Горби, како су га звали на Западу, посебно се разљутио јер се су новинари писали како је он прихватио предлог да рекламира "Пица Хат" због финансијских проблема које је имао.

Прочитајте још: Горбачов полемише са Путином: Бивши и садашњи московски лидер различито виде узроке распада СССР-а

Доцент на катедри политикологије на универзитету у Масачусетсу Пол Масгрејв је написао текст за Форин полиси у коме тврди да после 1996. бивши совјетски лидер није имао више новца за финансирање свог фонда. Хонорари за држање предавања нису могли да покрију трошкове а висока инфлација му је обезвредила председничку пензију. Зато је и прихватио предлог америчког ланца пицерија да се појави у њиховој реклами. Горбачов фонд је био критички расположен према председнику Јељцину и зато није могао очекивати никакву подршку од државе. Уосталом, није никаква тајна да је постојала велика лична нетрпељивост између Јељцина и Горбачова.

Горбачов је признао руским новинарима да је имао финансијских проблема али и да му није јасно због чега су баш сада амерички новинари одлучили да се врате на ту стару причу.

- Амерички новинари су ме јако наљутили и увредили - казао је Горбачов.

Иначе амерички ланац Пица Хат је дошао у Русију 1990. и у жељи да освоји то велико тржиште ангажовали су за снимање рекламе Горбачова. Порука рекламе је била "Ево сада, захваљујући Горбачову, можемо да једемо и Пицу Хат".

У новембру 1997. је снимљена реклама на Црвеном тргу где иначе никада није било никакве пицерије. У импровизованој пицерији Горбачов је дошао са унуком. Горбачов је знао сценарио јер је његов услов за снимање био да га предходно одобри. Осим тога, инсистирао је да он тамо не једе пицу, већ да храни унуку. У тој пицерији се препиру два човека. Старији тврди: "Ето Горбачов је довео земљу до хаоса", а други, млађи и лепши му контрира: "Али смо добили слободу, а још можемо да једемо Пицу Хат".

Аутори рекламе тврде да их је коштала више милиона долара јер су морали да плате и кратко затварање Црвеног трга док се обави снимање. Касније је Горбачов још једном прихватио снимање рекламе. Компанија Луи Витон која производи елитне торбе снимила је 2007. године Горбачова у аутомобилу са њиховом торбом.

Хонорар је такође пребачен на Фонд Горбачова али новинари нису успели да сазнају о каквој се суми ради.

ПЕНЗИЈА

КАДА је отишао са свих функција 1991. године, пензија Горбачова је била врло висока - чак четири хиљаде рубаља. Међутим, у шест година дивљег капитализма и хиперинфлације тих четири хиљаде рубаља су вредели само - два долара! Сада је Горбачов богат човек, а његова ћерка и унуке живе у Немачкој.