Јавни саобраћај у Француској данас је готово стао пошто су синдикати започели штрајк широм земље с циљем да натерају председника Емануела Макрона да одустане од планова за реформу пензионог система у земљи.

Железничке и метро станице у Паризу су јутрос у време саобраћајног шпица углавном биле празне, а да би стигли до жељених дестинација путници су се возили бициклима, аутомобилима или су остали да раде од куће, јавља Ројтерс.

Још пре зоре, полицијске снаге су се распоредиле дуж булевара Шанзелизе, претресају торбе пешака уочи данашњих уличних протеста будући да је влада упозорила да би међу демонстранте могле да се инфилтрирају групе насилника.

Грађани се противе реформи пензионог система која предвиђа универзални систем пензија уместо садашњих подела на четири врсте пензије - у приватном и јавном сектору, специјалне и допунске пензије.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Протести у Паризу због најављених реформи пензионог система

"Јавни превоз ће данас бити веома отежан, као и сутра, а вероватно и овог викенда", изјавио је заменик министра саобраћаја Жан-Батист Ђебари за радио РТЛ.

Ово је један од највећих протеста запослених у јавном сектору широм земље у више деценија. Синдикати крајње левице позивају на прекид саобраћајне мреже, затварање школа и остављање смећа да се гомира како би приморали председника Макрона да повуче план пензионе реформе.

AP PhotoMichel Spingler

Из државне железнице СНЦФ кажу да ће саобраћати само један од 10 путничких и приградских брзих возова. Железничке компаније Еуростар и Талис отказале су најмање половину услуга превоза на линијама које повезују Париз са Лондоном и Бриселом. Власти цивилног ваздухопловства затражиле су од авио-компанија да откажу око 20 одсто летова због поремећаја који ће штрајк изазвати у распореду летења.AP PhotoDaniel Col

Очекује се да ће више од половине свих наставника у основним и средњим школама изаћи на улице, а да ће запослени у хитној помоћи у целој држави радити са минимумом особља. Синдикати запослених у јавном саобраћају нису одредили рок за окончање штрајка. Демонстранти ће марширати од главне железничке станице Гар ди Нор до Трга нације поподне.


AP PhotoDaniel Col

Министар унутрашњих послова Кристоф Кастане је изјавио да се очекује да ће више хиљада радикалних анархиста и окорелих демонстраната из покрета "жутих прслука" направити пустош. Он је наредио да се продавнице дуж руте куда ће се кретати учесници протеста затворе. На улицама ће отприлике бити распоређено око 6.000 полицајаца, укључујући више десетина припадника служби за брзо реаговање на моторима.

Медији подсећају да би садашња ситуација могла да изгледа као 1995. године када су велики протести, који су трајали три недеље против реформе социјалног осигурања и пензија, навели тадашњег премијера Алена Жипеа да од тога одустане.

AP PhotoRafael Yaghobzadeh

Лоран Берже, шеф синдикалног савеза ЦФДТ, каже да је социјално окружење експлозивније него 1995. "У смислу напетости, социјалне солидарности и ломова унутар друштва, сада је много горе", рекао је Берже за Ројтерс.

Макрон је недавно поновио да не одустаје од реформе обећане током предизборне председничке кампање.


ПОЛИЦИЈА У НАНТУ БАЦИЛА СУЗАВАЦ НА ШТРАЈКАЧЕ

Полиција за разбијање демонстрација испалила је сузавац на маскиране учеснике протеста који су их гађали разним предметима.

У Лиону и Марсеју хиљаде учесника протеста носи транспаренте на којима пише "Макрон се изгубио" и "Не дирајте наше пензије", преноси Ројтерс.

Широм Француске синдикати су организовали штрајк, један од највећих у последње време, којим желе да натерају француског председника Емануела Макрона да одустане од најављене реформе пензионог система.

Због штрајка саобраћај у градовима је паралисан, а не раде ни железнички ни метро саобраћај, док је на француском аеродрому Орли саобраћај смањен за 20 одсто.


ЗБОГ ШТРАЈКА ЗАТВОРЕН И АЈФЕЛОВ ТОРАЊ

Због штрајка синдиката, који протестују због најављене измене пензионог система, данас ће бити затворени Ајфелов торањ и музеј Орсај, док је музеј Лувр саопштио да ће каснити са отварањем као и да ће поједине просторије бити затворене.

У саопштењу компаније СЕТЕ, која управља Ајфеловим торњем, наводи се да тај паришки симбол нема довољан број особља за отварање торња уз оптималан прихват посетилаца, преносе агенције.

Затворен је и железнички и метро саобраћај, а на париском аеродрому Орли отказано је 20 одсто летова, прееноси АП.

Многи грађани користе електричне бицикле и скутере, а власти су забраниле протетсте на Јелисејским пољима, око председничке палате и око катедрале Нотрдам.

Полиција је проверила више од 3.000 грађана који су дошли на протест у Паризу, а 18 особа је ухапшено пре самог почетка протеста.