НЕМАЧКА је јуче протерала двојицу руских дипломата пошто савезни МИП у Карлсруеу сумња да је убиство чеченског сепаратисте Зелимхана Хангошвилија (40) у Берлину, августа ове године, наручила државна служба у Москви. Јуче по подне Русија је наговестила да ће одговорити на овај потез Немачке.

Зелимхана Хангошвилија су сматрали вођом чеченских вехабија у Грузији. Он је због страха од освете најпре побегао из Грузије у Украјину, а затим у Немачку.

Немачко федерално тужилаштво сматра да "има довољно доказа да иза убиства стоји Москва". Савезни министар унутрашњих послова Хорст Зехофер казао је јуче да истрага говори "нешто о значају овог злочина". Немачко савезно тужилаштво активира се само ако постоји конкретна сумња да иза неког догађаја стоји тајна служба стране силе, што би могло да угрози безбедност државе.

Хангошвилија, иначе држављанина Грузије, убио је 23. августа атентатор који му је, на бициклу, пришао с леђа и пуцао у главу. Дан касније немачка полиција је ухватила грађанина Русије (49) код којег је пронађено употребљено оружје.

Истраживање које су водили "Шпигл", "Инсајдер" и "Белингкет" каже да је убица дошао преко Француске са пасошем на име Вадим Андрејевич Соколов, рођен 1970. године. Они су сматрали и да је то лажно име, јер га није било ни у једној бази података. На основу броја пасоша, сличног онима које су имали официри ГРУ (војне обавештајне службе), закључено је да је убица био повезан са руским тајним службама.

- Ово је апсолутно неутемељено нагађање - изјавио је портпарол Кремља Димитриј Песков. - Немачки медији преувеличавају!

Руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев изјавио је јуче да нема доказа о умешаности Русије.

Руска амбасада у Берлину AP Photo Markus Schreiber

Москва истиче да је "акција Немачке била непријатељска и неоснована". Песков сматра да развој догађаја не може да поремети сусрет руског председника Владимира Путина и немачке канцеларке Ангеле Меркел 9. децембра у Паризу када ће се, у оквиру "Нормандијске групе", разговарати о ситуацији у Украјини. То је јуче потврдила и немачка канцеларка Ангела Меркел.

Прочитајте још: ПОТРАГА ЗА РУСОМ: Немачка полиција тражи помоћ у решавању убиства Грузијца

- Састајем се са руским председником следеће недеље - рекла је Меркелова на самиту НАТО у Енглеској.

- Ми смо донели ову одлуку, јер нисмо видели да нас Русија подржава у расветљавању овог убиства.

СЛАБА САРАДЊА МОСКВЕ

У САОПШТЕЊУ које је јуче издао МИП у Берлину и у којем се наводе детаљи који су довели до протеривања руских дипломата наводи се да власти у Москви "упркос више пута поновљеним позивима са високог нивоа, нису довољно сарађивале у истрази овог убиства".