Ватикан је објавио да је папа Фрања прихватио оставку бискупа Ричарда Џ. Малоуна из Бафала у држави Њујорк, који је био у центру скандала око сексуалног злостављања у својој бискупији.

Како се наводи, папа је именовао бискупа из Албанија Едварда Шарфенбергера да управља бискупијом града Бафала до именовања новог бискупа.

Малоун (73), који је био годинама под притиском да напусти дужност, одступио је две године пре редовног пензионисања, преноси Ројтерс.

Бискуп, који се прошлог месеца састао са папом, оптужен је за прикривање или погрешно поступање у случајевима злостављања десетак малолетника, а које су починили свештеници у његовој бискупији.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ -  Папа: Европа да се врати коренима

Малоун је одбацио оптужбе и донедавно говорио да не намерава да раније оде са тог места.

Ипак, како се наводи, данас је признао да постоје "страшна превирања" у његовој бискупији, а рекао је и да је погрешио што није реаговао у ономе што је описао као "лична питања", као и да се добровољно раније пензионише, а да ће остати да живи у Бафалу.

У анкети коју је у септембру спровео локални лист Бафало њуз, 85 одсто католика изјаснило се да би Малоун требало да напусти место бискупа.