ЛИДЕР из Пјонгјанга Ким Џонг Ун, пресецањем црвене врпце, отворио је, симболично, у уторак врата обновљеног севернокорејског града Самџијон, који је назвао "оваплоћењем модерне цивилизације". Град, који је, практично још монументално градилиште недалеко је од планине Паекту, која се према легенди сматра колевком корејске нације.

Северна Кореја уложила је огромну своту новца у пројекат обнове града, око 15 километара удаљеног од границе са Кином, у коме се, према севернокорејској пропаганди родио Ким Џонг Ил, отац Ким Џонг Уна. Фасцинантан ватромет био је део свечаности којима је Самџијон "пуштен у погон". Пројект је конципиран у три дела, а потпуно ће бити завршен октобра идуће године. Ким га назива "идеалном социјалистичком насеобином". Он је пре две године посетио градилиште и тада обелоданио своје планове о реконструкцији која је већ увелико била у току, подсећа Би-Би-Си.

Пројект је приведен крају с великим закашњењем због несташице грађевинског материјала услед међународних санкција према Северној Кореји, али и примату који ова земља даје свом нуклеарном програму. Западна штампа наводи да је Ким, суочивши се са овим проблемима, увео радну обавезу, током које су људи били приморани на рад за који нису били плаћени. Званични државни медији, под Кимовом директном контролом, за ове људе су смислили другачији назив - волонтери.

Прочитајте још - УНАПРЕЂЕН ВРХОВНИ ВОЂА: Ким Џонг Ун добио још већа овлашћења

Поред музеја посвећеног револуционарним активностима и стадиона за тренирање зимских спортова, реконструисани град обухвата нову линију железнице, стадион и постројење за обраду боровница и кромпира, најважнијих ресурса у том делу Северне Кореје.

Балони, заставе и радост грађана

Ким је више пута обишао радове, а недавно је објављена и његова фотографија на белом коњу, на врху планине Паекту. Самџијон је дом за 4.000 породица, уједно и ски-центар, има болницу и више културних установа.

КВАДРАТУРА

ГРАД Самџијон простире се на малој површини, од центра ка свим крајевима, нема више од два-три километра. Како је пре почетка радова најавила државна управа, изграђено је 450 нових стамбених зграда, као и неколико здања са индустријским, али и рекреативним садржајима.