Забрана продаје електронских цигарета у САД је разумљива, али није добро дугорочно решење из више разлога, пише Њујорк тајмс образлажући да таква мера није гаранција да ће млади престати да користе е-цигарете.

Оцењено је да ће та мера готово сигурно натерати 11 милиона пунолетних Американаца који већ користе електронске (вејп) цигарете да бирају између традиционалних цигарета (које су и даље доступне иако штетније од е-цигарета) и вејпинг производа на црном тржишту.

"Пошто су управо илегалне електронске цигарете узрок 'мистериозне' плућне болест изазване 'вејпинг' производима на црном тржишту, прохибиција ће пре кризу учинити већом, него је смањити", оценио је лист.

Због тога је препоручено низ мера којима ће алтернативе постати средство за смањење штете код пунолетних пушача. Али, да би се то постигло, неопходна су истраживања, на основу којих ће се донети квалитетна државна регулатива.

Америчка агенција за храну и лекове (ФДА) тек сад уводи правила за комерцијализацију алтернативних производа.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Електронске цигарете нису мање штетне

До сада се то радило на добровољној бази, па је процедуру, испоставило се, по[товао само Филип Морис, који је чекао две године да ФДА прегледа њихове научне анализе у вези са ИQОС-ом (који није електронска цигарета, већ уређај који загрева, а не сагорева прави дуван) пре него што тај производ пласирају на тржиште.

"Вејпинг" производи су тада имали предност, јер су без постављања процедура комерцијализовани, а сада, када ФДА од свих тражи да прођу исти процес, испоставља се да је ИQОС једина алтернатива из обе категорије, која има званично одобрење од ФДА да се нађе на тржишту.

У том одобрењу ФДА пише, између осталог, да ИQОС "након ригорозне анализе поднете аргументације засноване на науци, може да се нађе на америчком тржишту, а један од разлога за то је што производи нижи ниво неких токсина од цигарета које сагоревају дуван".

Генерални директор Филип Мориса, Андре Каланцопулос, коментаришући актуелну дебату у Америци, рекао је за Њујорк тајмс да технологије, попут е-цигарета и производа који загревају, а не сагоревају дуван, "могу драматично смањити број пушача, што је прилика века".