Ирачка телевизијска мрежа критикована је након што је суочила припадницу народа Јазида лицем у лице са борцем екстремистичке Исламске државе који ју је силовао, у сусрету који се завршио тако што се млада жена срушила пред камером.


Ашвак Хаџи Хамид је имала 14 година када су је заједно са хиљадама других Јазида девојака киднаповали из њихових домова на планини Синџар у Ираку 2014. године, пренео је "Телеграф".


Дали су је џихадисти по имену Мохамед Рашид, који ју је везао лисицама и силовао у више наврата.


Хамид и друге девојке су побегле тако што су дрогирале своје отмичаре и она је на крају побегла у Немачку где је затражила азил.


Али њен силоватељ је, такође, стигао у Немачку и она је налетела на њега у застрашујућем сусрету на улици у Штутгарту 2018. године.


Њих двоје су се појавили заједно прошлог месеца на телевизији Ал-Иракија.


Расхид, који се сада налази у Ираку у затвору, пред Хамид је доведен у лисицама и затворском комбинезону и био је присиљен да слуша бол који јој је нанео.


"Уништио си ми живот. Узео си ми све о чему сам сањала", рекла је 19-годишњакиња захтевајући од њега да је погледа у очи.


"Погледај ме. Да ли ти имаш осећања? Да ли ти имаш част? Имала сам 14 година, имала сам година колико и твој син, твоја кћерка или твоја сестра", рекла је Хамид.


Снимак се завршава тако што се Хамид онесвестила, а стручњаци су изнели критике на рачун телевизије истичући да таква инсценирана конфронтација може поново да отвори дубоке ране код жртава.


Емотивни тренутак у ком се сломила Ашвак Хаџи Хамид постао је виралан.