MOСКВА

ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА


УКРАЈИНСКА полиција је у понедељак, дан после убиства трогодишњег сина посланика Скупштине Кијева Вјачеслава Собољева у центру Кијева, ухапсила двојицу мушкараца старости 20 година, који су осумњичени да су у недељу по подне отворили ватру на џип у којем се дечак, заједно са родитељима, налазио.

Прочитајте још: Ко је Вјечеслав Соболев, украјински посланик коме су убили трогодишњег сина? Плејбој, "трн у оку" због Доњецка, власник супермаркета

Собољев је у недељу са породицом био у престижном ресторану "Марио" у Кијеву. Убице су га очигледно пратиле и кад је изашао из ресторана и сео у аутомобил они су запуцали, а потом побегли. Собољев је након тога успео да изнесе дете из аута, стигла је и Хитна помоћ, али је дечак преминуо на путу за болницу. Медији у Кијеву пишу да је убијени дечак био најмлађи од петоро деце Вјачеслава Собољева.

Прочитајте још: Пуцњава у Кијеву: Убијен син (3) украјинског посланика, нападачи пуцали у аутомобил (ВИДЕО)

Чим је сигнализирано полицији шта се догодило, центар Кијева је блокиран. Полиција је саслушала десетине сведока и у понедељак извршила хапшења. Изнета су само имена приведених, Лаврег и Семјонов, за које се зна да су били чланови украјинског националистичког покрета "Десни сектор", који је пре пет година свргнуо председника Виктора Јануковича.

Сада је главно питање ко је наручио убиство.


Убијени дечак,Фото ЕПА

Према првим информацијама, убице су пуцале из снајпера. Чудно је да убице из снајпера нису могле да погоде Вјачеслава Собољева, него његовог трогодишњег сина који је седео позади. Помиње се монструозна теорија да су они намерно хтели да му бол буде већи, па су пуцали у дечака.

Собољев је човек "мутне" прошлости. Изјавио је да је могуће да су његову ликвидацију наручили људи који су му отели имовину у Доњецку. Он је био власник ланца продавница "Ждероња".

Као многи бизнисмени из мутних времена, Вјачеслав Собољев је био у неколико партија и на крају се придружио Блоку Петра Порошенка. Са моћним јеврејским кланом у источној Украјини и Кијеву био је укључен у разне послове, између осталог и у трговину нафтом и гасом.

ЈЕВРЕЈСКА ВЕНЧАЊА

Као многи богати Јевреји на простору бившег СССР-а, и Вјачеслав Собољев је више пута био у браку, женио се три пута и увек по јеврејским обичајима, јер је себе сматрао правим верником. Венчавао га је главни рабин Русије Бен Лазар. Са трећом женом је добио сина, што га је чинило поносним.