Рација у ресторану у Бечу: Ухапшено 11 Срба, сви илегално боравили и радили

Новости Онлине

02. 12. 2019. у 12:55

Рација у ресторану у Бечу: Ухапшено 11 Срба, сви илегално боравили и радили

Илустрација Фото: Depositphoto

Ухапшени су сви чланови особља ресторана
У ЈЕДНОМ бечком ресторану, у петак, 29. новембра, ухапшено је 11 Срба због сумње да су илегално живели и радили у Аустрији.

Полиција је саопштила да је ишла у инспекцију и да су ухапшени сви чланови особља ресторана. Међу ухапшенима је 11 држављана Србије, пет мушкараца и шест жена, старости од 21 до 51 године.

Према писању Телеграфа, за сада није познато колико дуго су илегално боравили у овој земљи, као ни у чијем власништву је ресторан у ком су радили.


Шта ће бити са србима након овог хапшења

Једна од строжих казни је забрана уласка у земље ЕУ, као и одузимање визе. Обично се грађанима који илегално бораве и раде у земљама ЕУ уводи забрана уласка од неколико месеци. Све ове одлуке су заправо на судији и судској пракси дотичне земље.


Зашто Срби пристају на илегални рад у земљама ЕУ

Није тајна да у земљама у ЕУ може да се ради "на црно", на шта се неретко одлучују српски држављани. Логично - новац се добија на руке, може да се ради "колико хоћеш" и поред свега тога, стиче се прилика за евентуалну пријаву. Радници који раде илегално, међутим, немају право на здравствено, пензионо, не иде им радни стаж и фактички немају никаква права.

Поред свих ових мана, сат рада "на црно"некад је далеко мањи него код пријављених радника, некад мало већи, а дешава се и да су жртве мобинга, које то не могу никоме пријавити јер - раде на црно.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

SASA

02.12.2019. 13:10

Ko te pita za doprinose, rad po restoranima, zavrsni, unutrasnji radovi, plocice krecenje, ciscenje starih stanova i iznosenje stvari, i kad za par dana fizikalisanja zaradis kao ovde za mesec dana normalno da je primamljivo. Ako te uhvate, kupis hrvatski pasos a neki promene ime.

Saša

02.12.2019. 13:41

Pa da, Srbe hapsi i ne daj da rade, a one preko mora dovozi i davaj pare zabadava. Logika je zapanjujuća.

Miloš Bć

02.12.2019. 13:56

Od ponosnog naroda na šta smo pali,da nam ljudi beže trbuhom za kruhom po svetu a tamo su gradjani stotog reda.Bogatašima u Srbiji želim sve najbolje i želim im od srca da oni jednog dana dožive što i ovi jadni ljudi.

bager

02.12.2019. 14:58

U Francuskoj mogu da prijave gazdu sto ih ne deklarise i sto moraju da rade na crno,radnik ne odgovara ali gazda odgovara pred zakonom,,ako ih uhvate radnik se ne kaznjava moze eventualno nazad van Francuske ,gazda ce biti kaznjen svejedno,cak i za utaju poreza itd itd

Praktičan predlog

02.12.2019. 19:28

Ko god hoće da ide u EU, nek prvo nabavi neki od pasoša istočnih zemalja. U EU će dobijati socijalnu pomoć, ne mora da radi na crno