У ЈЕДНОМ бечком ресторану, у петак, 29. новембра, ухапшено је 11 Срба због сумње да су илегално живели и радили у Аустрији.

Полиција је саопштила да је ишла у инспекцију и да су ухапшени сви чланови особља ресторана. Међу ухапшенима је 11 држављана Србије, пет мушкараца и шест жена, старости од 21 до 51 године.

Према писању Телеграфа, за сада није познато колико дуго су илегално боравили у овој земљи, као ни у чијем власништву је ресторан у ком су радили.


Шта ће бити са србима након овог хапшења

Једна од строжих казни је забрана уласка у земље ЕУ, као и одузимање визе. Обично се грађанима који илегално бораве и раде у земљама ЕУ уводи забрана уласка од неколико месеци. Све ове одлуке су заправо на судији и судској пракси дотичне земље.


Зашто Срби пристају на илегални рад у земљама ЕУ

Није тајна да у земљама у ЕУ може да се ради "на црно", на шта се неретко одлучују српски држављани. Логично - новац се добија на руке, може да се ради "колико хоћеш" и поред свега тога, стиче се прилика за евентуалну пријаву. Радници који раде илегално, међутим, немају право на здравствено, пензионо, не иде им радни стаж и фактички немају никаква права.

Поред свих ових мана, сат рада "на црно"некад је далеко мањи него код пријављених радника, некад мало већи, а дешава се и да су жртве мобинга, које то не могу никоме пријавити јер - раде на црно.