ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА
ПАРИЗ


НАГОМИЛАНИ лешеви на све стране, беживотна људска тела без удова на ходнику, ледена комора у квару, мирис смрти у ваздуху.

То није сценарио за најновији хорор филм, већ опис правог стања на чувеном париском медицинском факултету Рене Декарт у срцу Сен Жермена!

Француски новинари су открили велики скандал који је годинама потресао Одељење за завештање тела у највећем анатомском центру у Европи, на петом спрату факултета.

Прочитајте још:
Аутобус слетео са моста: Петнаест мртвих међу којима и дете, пет повређених (ФОТО/ВИДЕО)

Очевици истичу да су тела била у неподношљивом стању. Мушки и женски лешеви су стајали наслагани једни преко других, понекад делимично сецирани, гризли су их пацови, док су около стајале кесе за смеће пуне људског меса. Смрад се ширио наоколо.

Нека тела су била у таквом стању распадања да су морала да буду спаљена, а да претходно нису ни искоришћена за истраживање.

Реч је о телима које су људи за живота завештали науци, да би се на њима обучавали будући лекари или да хирурзи овладају новим техникама. Специфичност овог центра је била да нуди "свежа тела" која нису била залеђена или чувана у формалдехиду.

Прочитајте још:
Вики је стално кашљала, а онда је отишла у болницу: Није ни слутила да болује од тешког облика рака (ФОТО)

Очевици истичу да је све личило на право стратиште у сред Париза. За студенте је то било нарочито шокантно. У чувеној згради у париској улици Светих отаца, ситуација је била да се човек прекрсти. Норме нису поштоване, хладњача се редовно кварила, вентилација је била покварена, канализација запушена, а врата од ледене коморе толико зарђала, да нису могла да се затворе.

До 2018. године, у овако недостојним условима чувано је хиљаде тела. Био је то, очигледно, скандал који се добро прикривао. Сви се данас питају како је таква ситуација могла да опстаје десетинама година усред главног града Француске, на једном од најбољим медицинских факултета у Европи.

Иако тела служе само за обуку, откривен је још један скандал. Испоставило се да су тела или њихови делови продавани приватним фирмама, и то без знања породица! Сецирање на лицу места плаћало се од 420 до 900 евра. То су морали да плаћају и професори на факултету. Сведоци кажу да је било разне трговине и да су се делови тела куповали "суботом ујутро". Новац је, кажу, служио да би центар могао да опстане и настави да функционише.

Од како је основано 1953. године, ово одељење није било реновирано, па су сцене подсећале пре на средњи век, него на модерно доба. Власти су коначно одобриле више од 7,5 милиона евра, радови ће почети следеће године, а планирано је да се заврше 2024.

Када је откривен скандал, министарство високошколског образовања је привремено затворило центар да би се извршила детаљна истрага, док су са универзитета Париз-Декарт упутили извињење породицама донора.