ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МОСКВА


После шест година у Украјини су проговорили о лажним херојима из тзв. “небеске стотине” тј. о људима који су погинули у центру Кијева на Мајдану 2014 године. Анализом спискова хероја који су годинама слављени као борци за свргавање председника Виктора Јануковића испоставило се да су неки од њих умрли далеко од Мајдана од срчаних проблема, упале плућа и сл. Да хероја буде више мистификатори су на списак стављали и самоубице и алкохоличаре.

Наравно да су нове власти знале ко је како погинуо јер постоји детаљна документација сачувана код правосудних органа али се истина намерно прешућивала јер је лаж била потребна председнику Петру Порошенку и његовим сарадницима као и оним страним политичарима који су подржавали нове власти у Кијеву које су стално појачавале антируску хистерију. Председничким указом Порошенко је прогласио 105 хероја.


Бајка о “револуцији достојанства” је намерно ширена не само у Украјини већ у једнон броју европских земаља –посебно у Пољској- као и медју америчким политичарима. Родбина лажних хероја добила је финансијску помоћ и признања.


Биви посланик украјинског парламента и министар правосудја Јелена Лукаш сакупила је документацију коју је ових дана предочила новинарима. За многе градјане Украјине био је то прави шок али су се Порошенко и дружина правили глуви..

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Кијев ракетама нишани Москву


Медју херојима Мајдана су и неки Вјачеслав Ворона који је убијен у Кијеву 9. марта 2014. после туче пијаних гостију у једном кафеу у улици Мајаковског. Његов убица је осудјен и налази се у затвору. Јаков Зајко је долазио на демонстрације али је умро 18. фебруара у кијевском метроу после срчаног напада. Виктор Хомјак је извршио самоубиство на Мајдану 27. јануара 2014.


Медју лажним херојима је још неколико особа који су умрли од упале плућа, саобраћајним несрећама и сл. Анализа коју је направила Јелена Лукаш доказује да је таквих случајева било чак 24.


Фото: Архивски снимак


Осим њих велика група “хероја са Мајдана” погинула је далаеко од Кијева. А медју оних 69 особа који су погинули од ватреног оружја у центру КИјева један број је страдао јер су им пуцали своји у ледја из ловачког оружја. Јелена Лукаш се сећа како су са трибине на Мајдану викали не пуцајте у ледја својима. Полицијске експертизе су показале да су један број људи који су постали “иконе Мајдана” убили своји.


Да Јелена Лукаш не лаже потврдјује не само документација правосудних органа него и изјаве снајпериста који су дошли из Грузије. Они су пред ТВ камерама признали да су имали задатак да пуцају не само у полицију него и демонстранте како би створили што већи хаос и незадовољство народа.

Украјинске власти сада сваког 20. фебруара обележавају “Дан хероја небеске стотине”. Широм Украјине у њихову част називају улице и тргове. Без обзира што није тешко утврдити праву истину о жртвама створени мит о јуначкој смрти стотну људи на Мајдану трајаће још дуго тим више што је сада већ бивши председник Порошенко јавно говорио да је Европа дала Украјинцима безвизни режим захваљујући тим жртвама.