НА истоку Русије, у Забајкалском крају, у недељу су при паду аутобуса са моста погинули возач и 18 путника, међу којима је и двоје деце. Повређене су још 24 особе, од којих четири тешко.

Возач Сергеј Кубасов (47) је изгубио контролу над возилом када је пукла предња гума. Аутобус марке КИА је тада ударио у ограду моста којим је пролазио, а затим се са висине од шест метара стропоштао у залеђену реку Куенгу. Возило није пропало кроз лед јер је дебљина ледене коре било чак 70 центиметара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Тежак удес код Авале: Возач аутомобила на месту остао мртав, повређени путници из аутобуса пребачени у Ургентни, вишесатни застој у саобраћају (ФОТО)

Аутобус је пао на предњи део, а затим се преврнуо на кров, што је још погоршало пад. Само десетак путника је лакше повређено и они ће бити пребачени својим кућама. У аутобусу је било укупно 43 путника.

Путници су кренули из града Сретенска у Читу, а до несреће је дошло на 60. километру ауто-пута Могојтуј - Сретинск - Олочи.

Превозила их је фирма Сергеја Пњева, који је изнајмио аутобус од компаније "Стрељников" чији је власник Иван Стрељников (31), који се транспортом бави од 2015. године. У априлу ове године добио је лиценцу за превоз путника, а инспекција је нешто пре тога, у јануару, проверавала његов аутобус и није пронашла никакве недостатке. Једини проблем је био, али он није утицао на сигурност, то што фирма "Стрељников" није платила до краја порез држави.

Возач Кубасов је имао 20 година возачког стажа. Истражни органи сада проверавају не само аутобус, већ и у каквом стању је била ограда моста која није могла да заустави возило.

На место несреће врло брзо су стигла два хеликоптера из Чите, који су довезли екипе хирурга, трауматолога и медицинских сестара. Такође је брзо стигло и регионално руководство на челу са губернатором Забајкалског краја Александром Осиповом.

Премијер Дмитриј Медведев наредио је да се породицама настрадалих пружи сва потребна помоћ.

ШОКАНТНА СЛИКА

НА снегу на којем су видљиви трагови крви, поред крхотина, спасиоци су поређали тела 19 погинулих особа извучених из возила. На гомили су и ствари настрадалих путника. У аутобусу су углавном били грађани Сретенска.