Вики Маршал (33), из Јоркшира, пре две године је имала рак дојке који је победила. Међутим сада јој је дијагностикован секундарни карцином дојке који је, према проценама лекара, неизлечив.

Фотографија коју је снимио њен супруг, на којој је са синовима у болничкој соби, док прима дозу хемиотерапије, сломила је срца многих. Вики су пронашли метастазе не само у дојци, већ и у карлици, јетри и на плућима, а лекари су јој рекли да ће живети још само неколико месеци.

Рак је открила након дуготрајног кашља који је уједно био и једини симптом. Сама је приетила да нешто није у реду пошто кашаљ ни упркос терапији антибиотицима није престајао. Било јој је све теже да дише и, на крају су анализе у болници откриле немилу болест. Нови тестови показали су да се карцином проширио и на друге органе и да је мала шанса да преживи, чак и уз хемиотерапију.

Секундарни карцином дојке који се може јавити и годинама након лечења првог тумора, јавиће се отприлике код трећине пацијентица који су већ имали карцином дојке, кроз десет година. Често ће бити - кобан.

- Ништа ме није болело, нормално сам се бринула о деци и породици - казала је мајка осмогодишњег Алфија и петогодишњег Ернеја.

- Прво су ми рекли су ми да имам секундарни карцином који ћемо у најбољем случају моћи да савладамо. Могла бих да поживим још неколико година, ако хемиотерапија успе или пар месеци ако не успе - додаје она. Сада је на средини интензивне хемиотерапије.

Муж Ли искористио је време између терапија и одвезао јпородицу у Дизниленд у Париз. На једној страници коју је створио породични пријатељ прикупљено је скоро 5000 фунти у само једном дану како би породица добила прилику да оде, на можда последњи заједнички одмор. На путовању се Викино здравље погоршало па су морали да га прекину како би се због проблема са срцем вратили у болницу у Енглеску.

Сада Вики упозорава друге да не игноришу симптоме јер би они могли да буду знакови озбиљне болести - посебно ако су пре имали рак. Места у телу на која се рак најчешће враћа су кости, мозак, јетра, плућа и кожа. Иако се се рак дојке обично може оперисати или излечити лековима или зрачењем када се некоме први пут постави дијагноза, секундарни рак је неизлечив, јер се већ проширио по телу и немогуће је пратити сваки његов део. Лечење се често ослања на покушај ублажавања симптома, побољшање квалитета живота пацијента и њихово одржавање у животу што дуже.
- Молим вас будите упорни ако мислите да сте болесни. Ни ја нисам очекивала овакав развој, али ако само једна особа ово узме као разлог за одлазак на тестирање, нека оде што пре - каже Британка.

Тешко јој пада што њена деца припремају школске представе, а она мора да лежи у болници. Упозорила је све да би требало да размисле о узимању животног осигурања "без обзира на то колико сте млади".

- Моја прича је тужна јер сам до пре пар месеци била добро. Мој супруг је полицајац и фантастично је то како су му други пружили подршку. Тешко нам је свима јер је ово дошло изненада, траје тек две недеље. Моја коса је још је на глави, али биће занимљиво након пар недеља - казала је Вики.

(24.сата.хр)