Ирачки премијер Адел Абдул-Махди изјавио је данас да ће предати своју оставку парламенту, након чега су анти-владини демонстранти почели да славе на тргу Тахир на којем су се окупљали скоро два месеца.


Абудл-Махди је ово изјавио за ирачку телевизију, дан након што су снаге безбедности убиле више од 40 демонстраната, а убрзо након што је ирачки шиитски верски поглавар Али ал-Систани упозорио на могућност грађанског рата и позвао позвао посланике да повуку подршку влади, јавља АП.


Абдул-Махди постављен је за премијера пре нешто више од годину дана.


Премијер је рекао да је "с великом забринутошћу слушао" ал-Систанијеву проповед и донео своју одлуку као одговор на његов позив и да би "омогућио и убрзао његово испуњење што је пре могуће."


Упркос јучерашњем крвопролићу, безбедносне снаге убиле су данас још три демонстранта и раниле осам учесника протеста, у јужном граду Насирији, преноси АП.


На данашњој проповеди у граду Наџаф, Ал-Систани рекао је да би парламент, који је изабрао владу премијера Адила Абдула-Махдија, требало да размотри опције које су му на располагању.


Ал-Систани је рекао да би демонстранти требало да направе разлику између оних који мирно протестују и они који покушавају да изазову насиље, након што је спаљена зграда ираснког конзулата у Наџафу.


Прочитајте још: Ерупција насиља у Ираку однела 19 живота


Ирачке снаге безбедности убиле су у четвртак најмање 40 антивладиних демонстраната у Багдаду и јужним градовима Наџаф и Насирији, а насиље се наставило и данас.


Најмање 400 демонстраната погинуло је од 1. октобра, када су хиљаде Ирачана изашле на улице Багдада и претежно шиитских јужних провинција протестујући протицв корупције, лоших институција и недостатка радних места. Снаге безбедности користиле су бојеву муницију, сузавац и димне бомбе за разбијање демонстрација.