Дан након што је амерички председник Доналд Трамп дошао у изненадну посету америчким војницима у Авганистану и поручио да верује да ће талибани пристати на примирје, они одговарају да су спремни за обнављање мировних преговора са САД.


Трамп је посетио Авганистан први пут од ступања на дужност, а недељу дана након што је размена заробљеника између Вашингтона и Кабула повећала наде у оживљавање мировних преговора за окончање 18-годишњег рата.


Трамп је рекао по доласку у Авганистан да талибани желе договор.


"Талибани желе споразум. Прво нису желели примирје, а сада верујем да га хоће, и то ће се вероватно догодити", рекао је Трамп.


Лидери талибана рекли су за Ројтерс да имају састанке са високим америчким званичницима у Дохи од викенда, додавши да би ускоро могли да наставе формалне мировне разговоре.


Портпарол талибана Забихулах Муџахид каже да су "спремни да рестартују разговоре" које је Трамп отказао у септембру пошто су талибани преузели одговорност за напад у Кабулу, када је убијено 12 људи, укључујући једног америчког војника.


Прочитајте још: Трамп повлачи војнике из Авганистана


"Наш став је још увек исти. Ако почну мировни преговори, биће настављени на оном месту где су заустављени", рекао је Муџахид.


Он је рекао да се нада да ће Трампова посета Авганистану показати да је озбиљан да у жељи да обнови разговоре.