Јагма малих инвеститора за Арамко, уписали 10,2 милијарди $

Танјуг

28. 11. 2019. у 23:46

Јагма малих инвеститора за Арамко, уписали 10,2 милијарди $

AP Photo/Richard Drew

Налози малих индивидуалних инвеститора за упис акција на Иницијалној јавној понуди (ИПО) Сауди Арамка премашили су понуду достигавши 38,1 милијарду саудијских ријала (10,2 милијарде долара)
Налози малих индивидуалних инвеститора за упис акција на Иницијалној јавној понуди (ИПО) Сауди Арамка премашили су понуду достигавши 38,1 милијарду саудијских ријала (10,2 милијарде долара), саопштила је данас брокерска кућа "Самба Кепитал", која је главни менаџер ИПО-а.

Саудијски државни нафтни џин планира да прода власнички удео од 1,5 одсто, односно око три милијарде акција, при чему је изразио очекивање да ће најмање једну трећину продаје покрити мали индивидуални инвеститори, који су имали рок до данас да се пријаве, преноси Ројтерс.

Са индикативном ценом од 30-32 ријала, вредност овог ИПО-а достиже чак 96 милијарди ријала (25,6 милијарди долара), што компанији доноси тржишну вредност од 1.600 до 1.700 милијарди долара.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - NAPAD DRONOVA: Srce naftnog postrojenja Aramka oštećeno u napadu (VIDEO)

Ово ће бити највећи светски ИПО ако достигне 25 милијарди долара, колико је остварила кинески група Алибаба 2014. године.

Око 4,17 милиона малих улагача уписало је куповину 1,19 милијарди акција Арамка до данас у 12:00 часова, "убризгавши" 6,13 милијарди ријала више од износа потребног за потпуно покриће емисије, наводи се у саопштењу "Самбе".

Упис ће се наставити до четвртка у поноћ, а коначни резултати ће, како се додаје бити објављени у петак.

Ројтерс преноси, позивајући се на неименоване изворе, да суверени фондови Абу Дабија и Кувајта намеравају да инвестирају у акције Арамка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације