КАДА је његова ћерка постала неуравнотежена и лоше расположена, Британац Пол О’Донован из Девона (Енглеска) у почетку је поверовао лекарима, који су му рекли да само “тражи пажњу”. Будући да је мала Лајла имала само шест година, ни у сну није помишљао да можда има смртоносни тумор на мозгу. Међутим, после безбројних посета лекарима, који су занемаривали симптоме, родитељи су сазнали поражавајућу истину: Лајла има агресиван облик тумора мозга.


Уплашени родитељи Пол (34) и Кирсти (33) сада позивају све родитеље да буду опрезни и проверавају било какве знакове болести код деце.


Први пут су приметили да нешто није у реду још док су живели у Падерборну, у Немачкој. Ћеркица је често била нерасположена и неуравнотежена. Стање јој се погоршало 2015. године, кад су, због Половог посла, прешли из Брантона, прешли у Барнстејпл. Од марта до септембра 2016. забринути родитељи су неколико пута одвели девојчицу код лекара опште праксе, али им је речено да је с Лајлом све у реду. Прво су им рекли да је неуравнотежена због инфекције ува, да би касније тврдили да само покушава да “привуче пажњу” Пол је у први мах поверовао лекарима и због тога се често свађао са супругом, која је приметила да нешто није у реду.


- Ужасно ме гризе савест због онога што сам говорио Лајли, која је патила због тумора. Лекари су ме убедили да само привлачи пажњу - каже он.


За то што је болест откривена заслужан је лекар, који је радио на замени и који је послао Лајлу на скенер у Краљевску дечју болницу у Бристолу. Тамо је родитељима саопштено да девојчица има рак мозга.

- Када је дијагноза постављена, лекар на замени нам је рекао да Лајлу дели само недељу дана од смрти. Да њега није било, можда бисмо изгубили Лајлу - каже отац.Фејсбук


Тумор је толико нарастао да је захватио мождано стабло и кичму, а лекари нису могли да верују да девојчица и даље говори, хода и има осећај у рукама и ногама. У октобру 2016. Лајли је одстрањен тумор, након чега јој се одузела лева страна. Пошто је тумор био толико велики, Лајлина покретљивост и когнитивне способности су се смањиле. Због притиска у глави има конвулзије. Када излазе напоље, возе је у инвалидским колицима и лекари не знају како ће јој се мозак развијати.


Упркос свему, невероватно је напредовала. После 30 скенера и девет операција, Лајла сада чак може да плеше, што је забележено и на видео-снимку 18. новембра, када су ишли на контролу у Краљевску болницу Викторија у Њукаслу због напада.Фејсбук


- Невероватан је њен напредак од парализоване леве стране до тога да може да плеше - каже Лајлин отац, и додаје да није могла да хода, па чак ни само да помери ногу.


- Када вам кажу да Лајла никада неће моћи природно да се породи или да не знају како ће се њен мозак развијати, то вас потпуно деморалише - каже Пол, који је препун дивљења за ћерку.

Фејсбук

- Немам речи. Она је напросто невероватна. Никада се није жалила ни због чега што је морала да издржи. Сама се успављује када оде на скенер, држећи маску на лицу. Увек је волела да плеше и пева и стално то ради.

(Србијаданас)