Вадио сам рожњаче и скидао кожу са затвореника који нису ни издахнули, а онда смо их бацали у котларницу: Бизарно сведочење о томе како болнице крију једну од најмрачних тајни на свету

Novosti online

среда, 27. 11. 2019. у 14:24

Вадио сам рожњаче и скидао кожу са затвореника који нису ни издахнули, а онда смо их бацали у котларницу: Бизарно сведочење о томе како болнице крију једну од најмрачних тајни на свету

Фото: Илустација /Depositphotos

Ако сте примили трансплантацију органа у Кини у последњих неколико деценија, постоји велика вероватноћа да је узета од погубљеног затвореника
У кинеским болницама и затворима можете пронаћи једну од најмрачнијих прича 21. века. Ако сте примили трансплантацију органа у Кини у последњих неколико деценија, постоји велика вероватноћа да је узета од погубљеног затвореника против њихове воље.

Мањак донираних органа отворио је врата илегалној трговини органима и присилној берби органа. Многи од ових затвореника нису убице или силоватељи, већ "затвореници савести" који су ухапшени због својих политичких или религијских уверења, попут поборника кинеске духовне праксе Falun Gong.

Сведочење у октобру 1995. Wang Guoqi радио је као лекар за кинеску војску у затвору у провинцији Хебеи када је био сведок погубљења заробљеника, који су практично хируршки исечени а још нису ни издахнули, пише IFL Science. Лекари су доведени како би узели органе затвореника за потребе трансплантација.

- Мој посао се састојао од уклањања рожњача и коже с лешева преко стотина погубљених затвореника, а у неколико наврата и намерно "намештених" погубљења - рекао је Guoqi 2001. америчком конгресу.

У последња два века, низ "звиждача" напустио је Кину и сведочио о сличним страхотама које су претрпели. Као део извештаја Kilgour-Matas, приватног детектива о наводима присилног узимања органа у Кини, Давид Килгоур разговарао је с бившом супругом кинеског хирурга који је узео преко 2,000 рожњача погубљених затвореника покрета Falun Gonga.

- Обично би им убризгавали лекове како би им зауставили рад срца. Током тог процеса одвели би их у операциону салу како би им се уклонили органи. На површини је срце престало да куца, али им је мозак и даље радио, тако да нису стигли ни да издахну како треба. У операционим салама вадили би им срце, јетре, бубреге, а након уклањања коже остали би саме кости и месо. Тела су им бачена у котларницу болнице - стоји у извештају.

Цели кинески систем и даље је обавијен мистеријом те даље не постоји аларм који у потпуности показује опсег самог проблема, посебно не колико је он раширен. Иако је кинеска влада признала да је узимала органе из затвореника у 1990-има и 2000-има, инсистриралаа је на томе да се пракса завршила 2015. године. Кинеске власти сада кажу да су прешле на потпуно легитиман програм трансплантације органа који користи само добровољне даваоце.

Depositphotos


Кина је озлоглашена због обављивања сумњивих службених статистика о броју погубљења и броју трансплантација органа које изводе. Међутим, бројне истраге новинара и невладиних организација показале су да њихова статистика нема баш математичког смисла. У великом извештају названом "Крвава жетва/Покољ", стопа погубљења и узетих органа наводи се као "државна тајна", додајући како је број трансплантација много већи него што се јавно говори. Открили су "системску кривотворину и манипулисање службеним подацима о трансплантацији органа" и закључили да су кинеске тврдње о реформи врло упитне.

Кина брзо постаје светски лидер у пресађивању органа по броју операција - више од милион трансплантација од 2000. године - али још увек је релативно мало добровољних давања органа. Из културних разлога, Кинези обично нерадо дарују своје органе након смрти. Дакле, одакле долазе органи? Кинеске власти тврде да направе око 10 хиљада трансплантација годишње, али то изгледа врло нереално када се погледају чињенице попут капацитета болница и количине ресурса који улажу у трансплантације. Ову "службену" квоту у основи може испунити неколико болница, а преко 200 болница врши трансплантацију ", изјавила је за IFLScience Sarah Cook, истраживачица за источну Азију из Freedom Housea. Falun Gong је доследно поднео терет експлоатације органа, иако су жртве и друге друге мањинске групе, попут муслиманских Ујгура и тибетанских будиста.

Depositphotos_


Постоји преко 70 милиона сљедбеника Falun Gong, који представљају другу највећу верску заједницу у Кини након кинеског будизма. У основи учи своје вежбаче медитацији, пажљивости и вежбању у сврху "само-култивације". Иако су њихови поступци потпуно мирољубиви - у ствари, ненасиље је девиза којом се воде - комунистичка партија Кине их је означила као "опасан култ". Оно што је за тамошње власти добро је да су они изузетно здрава групација људи, јер им религијско учење налаже суздржавање од порока.

- Они су злостављана група и познати су по томе што имају врло добар здравствени профил. Чак и кинеска влада то признаје - истиче Cook. Не пуше, не пију, пуно вежбају. То је лако доступна затвореничка популација која је осиромашена и има релативно здрав профил, тако да је њихово погубљивање чисти опортунизам.

Као посебно злокобан траг истиче се сведочанство десетак следбеника Falun Gonga, који су известили о системској употреби здравствених прегледа, посебно крвних претрага, док су издржавали време у затвору, сугеришући да је то начин на који власти могу знати све о њиховом здрављу, укључујући и крвне групе због трансплантације.
Depositphotos
- Три су ме пута илегално затворили и сваки пут ме здравствено прегледали. Нисам разуме зашто имам систематски преглед сваки пут, а одговор стражара је био да је то рутински процес - испричао је један од сведока, Chen Ying.

Органи на захев Брзина којом пацијенти могу да добију орган такође наговештавају да постоји некакав "систем трансплантације на захтев".

Изван Кине могу проћи месеци или чак године да донорски орган постане доступан. Будући да органи могу остати одрживи изван тела само неколико сати, потенцијални приматељи органа морају „чекати телефонски позив“ говорећи им да је потенцијални донатор преминуо и онда би морали да одјуре у болницу. Међутим, у Кини је понекад могуће добити орган у неколико недеља, ако не и дана. То снажно сугерише да постоји систем у којем се егзекуције на захтев могу користити за брзо добијањее пацијента "свежег" органа.

Корејски документарни филм из 2017. истраживао је гласине да неколицина болница у Кини има тајне центре за притвор у својим подрумима у сврху држања затвореника пре вађења органа. Иако нису успели дефинитивно да докажу присутност тих тајних подрума, филм је открио да су многе кинеске болнице добиле дозволу да користе патентирани "погон за умирање мозга", уређај који може "убити мозак" док други органи остају витални те да су као такви погодни за трансплантацију.

У игри је, наравно, велики новац. Према извештају Kilgour-Matas, цене органа за 2006. годину биле су 62 хиљаде долара за бубрег, 98 до 130 хиљаде долара за јетру, 170 хзиљада долара за плућа, 160 хиљада долара за срце и 30 хиљада долара за рожњачу.

Привлачност једноставне трансплантације органа с кратким временом чекања, у комбинацији с болницама које траже профит, такође привлачи међународно пословање. Опсег здравственог туризма за убране органе није познат јер је то "сиво тржиште". Ипак, Светска здравствена организација приметила је да кинески систем трансплантације органа користе међународни држављани.

DepositphotosСматра се да је посебно чест у оближњим земљама, попут Јапана, Јужне Кореје и Тајвана, као и даље на Блиском Истоку, у Европи и јеверној Америци. Све је већа критика и свест о пракси откад је Кина открила своју тајну 2000-их. Кина пак тврди да се реформисалаа и да није користила органе погубљених заробљеника од 2015. Многи међународни критичари и даље сумњају у то. Недавно је у Лондону основан независни суд који би требало да истражи присилно вађење органа од затвореника у Кини. Међу бројним питањима на које траже одговоре је и то је ли обећање Кине о реформама истинито.

(Експрес.хр)

Коментари (4)

буки

27.11.2019. 14:56

Једва сам се натерала да прочитам текст до краја. УЖАСНО!!!!!!!

Ranko

28.11.2019. 16:03

Bila jednom jedna zuta kuca u Albaniji.Vadili su u njoj srca,bubrege,jetre.....na zivim Srbima.Malo se pisalo o tom uzasu ,svetski mediji skoro pa nista.Ali toga nema u Americi ,Engleskoj ,Spaniji...!!!

Sportmaki

28.11.2019. 16:58

Naručena propaganda protiv Kineza.U svetu se neprekidno vode ratovi niskog intenziteta.