Према подацима савезне владе у Берлину, у Немачкој има више од осам милиона зависника, што значи да сваки десети становник те земље конзумира најмање једну легалну или илегалну дрогу, а све озбиљнији проблем представља кокаин.


Припадници немачке граничне полиције у јулу ове године у Хамбургу пронашли скривено 4,5 тона кокаина, у теретном броду на путу ка Антверпену који је превозио соју.


И то није био једини проналазак дроге у овој години. Полиција је укупно ове године до сада запленила више од десет тона кокаина, шест пута више него пре пет година, пише Дојче Веле (ДW).


"Кокаин у Немачкој заиста представља проблем. Иза њега стоји веома добро организован криминал. Европско тржиште је сада наводно преплављено. То ме веома забрињава", изјавила је представница немачке владе задужена за питања наркотика Данијела Лудвиг (ЦСУ) на годишњем састанку који за тему има трговину и конзумирање дроге у Немачкој.


Четири милиона људи је зависно од никотина, 1,6 милиона од алкохола, 300.000 од канабиса, а, према проценама, око 166.000 људи конзумира опијате као што су хероин или кокаин.


За отприлике половину њих конзумирање дроге је толико велики проблем да скрећу са свог животног пута, губе посао или чак завршавају на улици. То су углавном алкохоличари који чине две трећине свих пацијената на рехабилитацијама.


Према наводима савезне владе, тиме је погођено око девет до десет милиона Немаца. Конзумирање алкохола се додуше последњих година у Немачкој полако смањује, али Немци ипак, у поређењу са светом, још увек пију више од просека.


Прочитајте још: Немачка царина запленила 4,5 тона кокаина


У руралним срединама људи посежу за алкохолом, у градовима конзумирају тешке дроге, попут кокаина. Једно истраживање засновано на анализи отпадних вода у великим европским градовима потврђује проблем конзумирања тешких дрога пре свега у Берлину, Минхену, Хамбургу и Дортмунду.