Италија на коленима због невремена

Novosti Online / Милица Остојић

26. 11. 2019. у 13:05

Италија на коленима због невремена

AP PhotoAntonio Calann

Лигурија је поново на коленима због пада дела надвожњака на аутопуту Торино – Савона
Рим – Специјално за "Новости"


После пада моста "Моранди" у Ђенови августа 2018. године и 43 жртве Лигурија је поново на коленима због пада дела надвожњака на аутопуту Торино – Савона и правим чудом тог часа ту се није се нашло ниједно возило, а резултат је затварање две путне артерије у једном дану због опасности од пада још једног надвожњака, те је тако у овом часу Лигурија изолована.


Шта је узрок пада надвожњака на путу Торино – Савона, прве процене стручњака су да је то удар огормне масе блата које се обрушило са околног терена, тежине од око 30.000 кубних метара материјала, са висине од 300 метара тако да када се помножила количина, висина и брзина пада масе од 20 метара у секунди - од тежине удара урушили су се стубови носачи надвожњака.


Апенинско полуострво веома је осетљивог и порозног терена, сабрани подаци су истински алармантни, 16,6 одсто целокупне територије је под ризиком од клизишта, одрона, поплава, у Лепој земљи одрони су евидентирани на 23.700 квадратних километара, што је величина једног региона као што је Лигурија.


После урушавања моста Моранди "Унија италијанских Провинција" направила је и представила слику читаве италијанске територије где је ургентно да се провери због разних врста и нивоа оштећења готово 6.000 мостова, надвожнајка, тунела, али ништа није предузето. И поново је Унија 4. августа ове године затражила да се прегледа више од 30.000 већих или мањих путних структура, а за неколико седмица ће предати Министарству за Инфраструктуре комплетну слику где постоји ванредно стање и неопходност да се интервенише, на 5.931 структура, с надом да ће стићи неопходна средства за то; у противном опет ништа.

Стање аларма очигледно се подигне када се нешто уруши, јер овог часа недостају и кадрови који треба да буду ангажовани за тај посао, техничари, инжењери, пројектанти, специјализовано особље.

Прочитајте још: ПОГЛЕДАЈТЕ: Невиђен снимак урушавања моста у Ђенови (ВИДЕО)

Иније алармантно стање само због онога што се десило већ и због онога што се најављује за наредне дане, метео извештај није ни мало ружичаст и опет стижу црни облаци и невреме са севера Италије, а само у два протекла дана било је 2318 интервенција у Пијемонте, Лигурији и Кампанији, само у Лигурији готово 1000.

Блато, вода, одрони, пресецање путева, набујале реке, пострадало и исељено становништво, штете по економију, истински је бацило на колена Италију, већ је у више региона затражено проглашавање ванредног стања. Свеукупна штета ће тек да се рачуна, ова из претходна два дана већ се мери цифром од 330 милиона евра.

Franco Bolzoni ANSA via AP

AP PhotoAntonio Calann

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације