Савезно тужилаштво у Њујорку издало је судски налог у којем тражи записе о исплатама Рудију Ђулијанију, адвокату америчког предсдника Доналда Трампа, у оквиру истраге о импичменту.

Ђулијани у налогу није означен као осумњичени за неки прекршај, али су међу злочинима који се истражују прање новца, онлајн преваре, злоупотреба фондова за кампању, изношење нетачних тврдњи, ометање правде и кршење Закона о регистрацији страних агената.

У судском налогу у који је Ројтерс имао увид захтева се и обелодањивање лобирања у корист страних интереса.

Тражи се да буду достављени сви документи повезани са Ђулијанијем, канцеларијом Ђулијани партнерс и другим особама или правним лицима који се односе на његову консултантску фирму, укључујући преписку.

Налогом се захтева и достављање докумената о свим оствареним или потенцијалним исплатама или споразумима са Ђулијанијем.

Налог је дат на увид Ројтерсу под условом да не буде објављено име примаоца.

Федерални суд у Њујорку истражује повезаност Ђулианија с украјинским енергетским пројектима, као и о томе да ли је он прекршио савезне законе о лобирању, што он негира.

Блумберг је прошле недеље известио да федерални тужитељи на Менхетну истражују Ђулианијево финансијско пословање које би могло укључивати потенцијално кршење финансирања кампање и непријављивање као страног агента.