Скупштина Грчке изгласала промене Устава: Уводи се гарантовани приход грађана, ограничава имунитет

Бета

25. 11. 2019. у 20:43

Скупштина Грчке изгласала промене Устава: Уводи се гарантовани приход грађана, ограничава имунитет

EPA/SIMELA PANTZARTZI

Скупштина Грчке је вечерас на пленарној седници изгласала девет главних одредби за промену Устава од укупно 49 које су предложиле владајућа конзервативна странка Нова демократија и опозициона популистичка СИРИЗА
Скупштина Грчке је вечерас на пленарној седници изгласала девет главних одредби за промену Устава од укупно 49 које су предложиле владајућа конзервативна странка Нова демократија и опозициона популистичка СИРИЗА.

Међу тим променама које утичу на укупно 28 чланова Устава је и измена поступка избора председника Републике.

Њега ће и даље бирати Скупштина Грчке, али новина у односу на претходне деценије је да се, у случају да га не изабере, Скупштина не распушта и не проглашавају се превремени избори. Та новина је прихваћена са само 158 гласова "за" колико посланика има Нова демократија, међу укупно 300.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Odbačen predlog da se kriminalizuje bogohuljenje

Друга крупна новина је да ће се Грцима у иностранству омогућити да гласају у месту пребивалишта (прихваћено са 212 гласова).

Ограничен је рок за кривично гоњење министара и њихових заменика, што је био заједнички предлог две највеће странке, а прихваћен је са 274 гласа.

Посланички имунитет је од сада такође ограничен, тако да посланици имају заштиту од гоњења само за посланичке активности, а не и за случајеве кршења кривичног закона ван тога. За ту новину је било 179 посланика.

У Устав је први пут уведена категорија "гарантовања минималног прихода грађана" што је прихваћено са 190 гласова.

Новина је и "народна законодавна иницијатива" коју потписима треба да подржи 500.000 грађана за шта су гласала 254 посланика.

Са 158 гласова поједностављен је избор чланова независних тела које бира Скупштина.

Са 189 гласова је прихваћена измена Устава према којој посланичка мањина - опозиција од сада има право да током трајања једног скупштинског мандата двапут формира анкетне, истражне одборе за питања која одабере. То право је до сада имала само владајућа скупштинска већина.

Последња, девета измена Устава, прихваћена са 189 гласова, је изједначавање војних с цивилним судијама.

Током гласања о изменама Устава, владајућа Нова демократија је одбила све предлоге СИРИЗЕ, док је она гласала за један заједнички предлог, као и за један Нове демократије.

СИРИЗА је била против измене процедуре избора председника Републике и против гласања Грка у иностранству.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације