Певачица финансирала украјинску војску у Донбасу а сад хоће да наступа у Москви: Русија подељена

Бранко Влаховић

25. 11. 2019. у 20:30

Певачица финансирала украјинску војску у Донбасу а сад хоће да наступа у Москви: Русија подељена

Фото: kp.ru

Више од недељу дана у Русији се води полемика о томе треба ли допустити певачици Софији Ротару (72) да наступи на приредби “Песма године”
ОД СТАЛНОГ ДОПИСНИКА

МОСКВА


Више од недељу дана у Русији се на друштвеним мрежама и московским таблоидима води полемика о томе треба ли допустити певачици Софији Ротару (72) да наступи у Москви на приредби “Песма године”. Један број руских политичара је против јер је Софија Ротару која живи у Украјини наводно финансијски помагала оне који су ратовали у Донбасу против војске Доњецке и Луганске републике. Иако се Совјетски савез давно распао било је и оних који су предлагали да се Софији Ротару која је иначе по националности Молдованка са украјинским пасошем одузме звање Народне артисткиње СССР-а.


На другој страни су углавном били Софијини колеге познати певачи и музичари који су сматрали да се њој као великој певачици треба допусти не само да пева него и слободно изражава своје политичке ставове.Менаџер Софије Ротару је категорички тврдио да је лаж како је тобоже она финансирала ратовање у Донбасу.


Што се тиче тврдњи да Софија Ротару долази због зараде у Русију њен менаџер је објаснио да се на “Песми године” не дају никоме хонорари и да сви певају бепслатно.

Неоспорно је да Софија Ротару није скривала своје политичке ставове и критиковала је руководство Русије поготво после припајања крима матици. Иначе, Софија је власница хотела у Јалти који се по њој зове.На Криму има и велики стан и кућу.


Кад је објављено да Софија Ротару треба доћи у Москву на снимање члан Савета федерације Русије Валериј Рјазански предложио је да градјани игноришу њене концерте.А његов колега и познати ТВ новинар Алексеј Пушков тврди да су градјани Русије уморни од оних који код себе у земљу вредјају Русију а затим долазе да зарадјују новац. Подсетио је да грузинска певачица Нина Катамадзе стално понавља да је Русија окупатор.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: РАСТУ ТЕНЗИЈЕ: Украјински тенкови на граници Русије


Интересантно је да је посланица руске Думе Наталија Поклонска бивши тужилац Крима подржавла долазак Софије Ротару у Москву. Наталија сматра да култура и уметност требају да уједињују људе и против је било каквих забрана. Наталија Поклонска поручује да не само Софија Ротару већ и Летонка Лајма Вајкуле и Грузинка Нина Катамадзе имају право на свој политички став и критику. Поклонска каже да је гостовање украјиских певача у Русију пут за нормализацију односа.Она је спремна да у свако време позове на шољицу кафе и разговор Софију Ротару.


Долазак Софије Ротару подржао је и легендарни руски певач Лев Лешченко који је казао да је она одлична певачица и има право да наступа где хоће. Лешченко је критиковао дугогодишњу водитељку приредбе “Песма године” Ангелину Вовк која је била против да долазе да зарадјују они који код себе блате Русију.


Софија Ротару ће ипак доћи седмог децембра на снимање “Песме године” као и на фестивалу “Легенде ретро ФМ”. Наводно да је за тај фестивал хонорар 50 хиљада евра.

Сличне расправе се воде и на балканском простору јер после ратова свака страна има своју истину.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Saša

25.11.2019. 21:26

Ej, mislio sam ja da sam video nešto. Tako je, video, i SVAKA VAM ČAST redakciji Novosti! "Krim pripojio matici"! E svaka vam čast, konačno da vidim ispravno izražavanje u Srpskim vestima! Alal vera!